Vitaminok és ásványi anyagok táblázat

Vitaminok:

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: A vitaminok szerves anyagok, melyekre a szervezetünknek szüksége van, de nem képes saját maga előállítani. A vitaminokat nem ismerjük régóta. Igazából a huszadik században fedezték fel őket.

A vitaminokat elsősorban a növények állítják elő. A gabonából, gyümölcsből és zöldségből álló étrend, a hússal szemben annyi előnyre tesz szert, hogy biztosít mindent az emberi szervezetnek szükséges vitaminokból

Van azonban 3 vitamin, aminek nagyon fontos szerepe van a vegetáriánus étrendben. Ez az A, D és B12-es vitamin.

Minden napi vitamin és ásványanyag szükséglet és jelző a WHO és a FAO ajánlásán alapul!

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: A-vitamin:

Az A-vitamin a színes zöldségekben találhatóak meg, (búza, árpa, sárgarépa, paradicsom) provitamin formájában található a béta-karotin, amit a szervezetünk szükségletei szerint A-vitaminná vagy retorillá alakítja át. Mivel nem szívódik fel olyan könnyen, mint az állati ételekből, hatszor annyi növényi karotin szükséges, mint az állati eredetű retinol.

 Feladatai:      

  • retinában a látási pigmentek kialakítása
  • a bőr a szem, száj és a belső szervek fedősejtek kialakítása és fenntartása
  • erős antioxidáns hatása miatt csökkenti a rákos daganatok kialakulásának a kockázatát

Hiánya:             

  • ha hiányzik a bőr és a szem kötőszövete kiszárad. Súlyos esetben vakságot is okozhat

 

Napi szükséglet:

Gyerekek:                              300-400μg

Felnőttek:                               750μg

Terhes és szoptatós anyák:   1200μg

 

A vitamin néhány ételben:

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Lucerna:4818
Sárgarépa:4090
Petrezselyem:1200
Paprika100
Tehéntej:10
Vaj:6

 

Túladagolni nem lehet a növényekből az A-vitamint, mert a szervezet csak annyit használ fel amennyi kell neki. De ha hús formájában visszük be, akkor nagy mennyiség veszélyes lehet.

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B1-vitamin

A B1-vitamint más néven a tiamint, is a huszadik század elején fedezték fel. A B1-vitamin a természetben bőségesen megtalálható. Minden gyümölcs, gabona, (különösen a teljes őrlésűek) és a zöldségek tartalmazzák. Kevés a fehér cukorban ( a barnában és a mézben nem) és a finomított fehér lisztben is van. Bár a cukor és a fehér liszt nagy mennyiségű fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.

A sok gyümölcs és zöldség evése bőségesen fedezi ezt a vitamin igényünket.

 Feladatai:         

  • a szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, elősegíti azokat a kémiai folyamatokat, melyek segítségével a glükoz energiává alakul. Fontos alkotóeleme több enzimnek is, elengedhetetlen szerepe van az idegek ingerületvezetésében.

 

Hiánya:

  • ingerültséget, kimerültséget okoz, súlyos esetben beriberit

 

Napi szükséglet:

Gyermeknek 3 éves korig:                0.4-0,6mg

Felnőttek:                                          1.4-1.7mg

Terhes és szoptatós anyák.              1.8-2,2mg

Előfordulhat, hogy megnő a szervezet tiamin igénye, pl súlyos pajzsmirigy probléma esetén, túlzott alkoholfogyasztás, és lázas betegségek következtében.

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B2-vitamin:

A B2-vitamin minden növényi ételben megtalálható, főképp a csonthéjas gyümölcsökben valamit a gabonacsírában.

Feladatai:     

  • Katalizálja a szénhidrátok és fehérjék felhasználásához szükséges kémiai     folyamatokat, ezzel segítve a szervezet növekedését.

Hiánya:         

  • a növekedés elmaradását, plusz a retina és bőrváltozásokhoz járul hozzá.

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Alga:4
Diófélék:1
Búzacsíra:1
Tojás:0,2
Tehéntej:0,2
Csirkehús:0,17

 

Napi szükséglet:

Gyermek és felnőtt:                             1.9mg

Terhes és szoptatós anyák:                2.5mg

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B6-vitamin:

Különösen a teljes gabonafélékében, a zöldségben és a gyümölcsökben találhatóak meg.

Feladatai:

  • Szabályozza a fehérje-anyagcserét, kiváltképpen a májban, a bőrben,és az idegszövetekben

Hiánya:

  • gyengeségben, vérszegénységben, idegességben és a bőr elváltozásában nyilvánul meg

 

Napi szükséglet:

Gyerekek:                                                      0.4mg

Felnőttek:                                                      1.8mg

Terhes és szoptatós anyák:                          2.5mg

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Búzacsíra:4
Diófélék:0.87
Fehér Cukor:0
Fehér Liszt:0.18
Sovány Sertéshús:0.4
Sovány Marhahús:0.4

 

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B12 vitamin (cianokobalamin):

 

B12-vitamin az egyetlen, amely tartalmaz kobaltot. Olyan gombákból, mikroorganizmusokból származik, amelyek belekerülnek az állatok szervezetébe. Az állatok a májukban tárolják. Magasabb növénykultúrákban nem található meg kimutatható mennyiségben.

Feladatai:

  • a vörösvérsejtek képzéséhez elengedhetetlen
  • hozzájárul az idegrendszer jó működéséhez

Hiánya:

  • a nagyon veszélyes vérszegénységhez vezethet,
  • a gerincvelő idegszöveteinek elsorvadását okozza

 

Pár évvel ezelőtt a legfontosabb vitamin-forrás az állatok mája, a tojás, a tej, és a hal volt.

Ma már tudjuk, hogy spirulina alga, a búzafű és az árpafű bőségesen tartalmazza a vitamint. Kis mennyiségben található a lucernamagban és más növényekben.

 

Napi szükséglet:

Még nem állapították meg a napi B12 vitamin szükségletét

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: C-vitamin:

 

Évszázadokig a skorbut volt a leggyakoribb hiánybetegség, különösen késő ősztől-kora tavaszig, és a hosszabb tengeri hajóúton, amikor az ételek egyhangúvá váltak, hiszen az étrend általában szárított húsból és gabonafélékből állt.

1928-ban a magyar kémikus Szent-Györgyi Albert fedezte fel, és bizonyította be, hogy a nővényi ételekben megtalálható. A C-vitamint a vegetáriánusok vitaminjának is hívják. Senkinek nem lehet ilyen vitamin hiánya, aki sok zöldséget, gyümölcsöt eszik. A C-vitamin hőre és fényre nagyon érzékeny. Ezért amikor az ételeket főzik, vagy sütik, nagy része elveszik.

Feladatai:

  • minden sejt működését aktivizálja
  • erős antioxidáns, ezáltal lassítja az öregedést
  • javítja a vas felszívódását a belekben
  • segít a sebek beforradásában

Hiánya:

  • szerepet játszik a skorbut kialakulásában, amelynek jellemző tünetei a   gyengeség, fertőzésekre való hajlam, vérszegénység. Könnyű kezelni, mert csak élő ételeket kell enni.

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Csipkebogyó:600
Lucerna:300
Narancs:59
Citrom:51
Tojás:0
Hús:0

 

A C-vitamin nem halmozódik fel a szervezetben, ezért napi pótlása szükséges.

 

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: D-vitamin

Már a 18-ik században ismerték a csukamájolajat az angolkór ellenszereként. 1900-as évek elején különítették azt a zsírban oldódó vitamint, amit D-vitaminként ismerünk.

Két különböző formája van:

D3-vitamin vagy kolekalciferol, ami természetes formában, az állatokban de kifejezetten a halakban termelődik, és a májukban raktározódik el. A napsugárzás hatására egy koleszterin származékból szintetizálódik a bőr alsó rétegeiben.

D2-vitamin, vagy ergokalciferolt mesterségesen, laboratóriumi körülmények között állítják elő. D-vitaminnal dúsítják az ételeket, és a gyógyszerészeti készítményeket.

A vérünkben keringő D-vitamint nagy részét a bőrünk szintetizálja. Tavasztól őszig nem kell kiegészítő vitamin, elég pár percet a napon tölteni.

 

Napi szükséglet:

Gyerekek:                                          10μg

Felnőttek:                                          2.5μg

Ez megfelel napi egy perc fényfürdőnek.

 

Feladatai:

  • megkönnyíti a kalcium felszívódását, és raktározását a csontban

 

Hiánya:

  • ha nincsen elég a szervezetben,a csontok megpuhulnak,

A halak mája a legbőségesebb külső D vitaminforrás. A halak húsa, a tej, a vaj, a tojás kis mennyiségben tartalmazza. De a banán vagy a búzacsíra is tartalmaz D-vitamint.

Túladagolás: Ha túladagolják könnyen szívmeszesedést okozhat.

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: E-vitamin:

Ugyanúgy zsírban oldódó vitamin, mint az A, D, és a K de az első kettőtől eltérően bőségesebb a növényi, mint az állati eredetű élelmiszerekben, és nagy dózisban sem okoz mérgezést.

Feladatai:

  • fontos szerepet játszik az anyagcserében
  • antioxidáns hatása miatt védi a sejteket az öregedéstől
  • rákellenes hatása van (azok a laboratóriumi állatok amiket bőségesen tápláltak E-vitaminnal, ellenállóbak a rákos sejtekkel szemben)
  • segíti a produktív sejtek termékenytő képességét
  • megkönnyíti az idegrendszer és a szervezet hormonjainak a működését

Forrásai:

Az E-vitamin bőségesen előfordul a természetben, különösen a növényekben. A gabonafélék csírái, a növényi olajok és a csonthéjas termések a legjobb E-vitamin források. A hús alig tartalmaz E-vitamint.

Napi szükséglet:

A WHO és FAO még nem határozta meg, bár napi 20 milligrammot tartanak megfelelőnek a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Napraforgó olaj50
Búzacsíra:38
Paprika:3.1
Spenót:1.7
Vaj:2.2
Tojás:0.8

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: K-vitamin

Zsírban oldódó vitamin, amely a májban fejti ki a hatását. Indukálja a véralvadáshoz szükséges fehérje szintézist. Vérzékenység elleni vitamin. Hiánya csak néhány emésztőszervi betegségben vagy koraszülött csecsemőknél jelentkezik.

Forrásai:

Két K-vitamin forrás van:

– 1. a bélbaktériumok a napi szükségletnek megfelelően termelődnek. A nagy dózisú antibiotikumok elpusztíthatják a hasznos baktériumokat a belekben, ami vitaminhiányhoz fog vezetni.

–  2. a répa és a káposztafélék

Napi szükséglet:

Gyerekek:                                          15-30μg

Férfiak:                                              80 μg

Nők:                                                   65 μg

Terhes és szoptatós anyák:               65 μg

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Répalevél:470
Brokkoli:360
Fejes Saláta:35
Spenót:25
Marhamáj:86
Tej:3.5

 

 

Ásványi Anyagok

 

Kalcium:

A szervezetben a legbőségesebben előforduló ásvány, amelynek sói alkotják azt az anyagot, ami a csontváz, és a fogak keménységét kölcsönzi. Egy felnőtt teste 1-1,5 kilogramm kalciumot tartalmaz melyek 99%-a csontokban, 1 % – a pedig a fogakban van.

Feladatai:

  • beavatkozik az idegi impulzusok átvitelébe, főképpen a szívben, ily módon tartja fenn a szívritmust szükséges a normális véralvadáshoz.
  • szabályozza a vér-sav bázis egyensúlyát, megelőzve annak túlságoselsavasodását. Így semlegesíti a savasságot, ami általában a fehérjék lebomlásakor keletkezik.

A Kalcium szükséges, ahhoz hogy a D-vitamin felszívódjon a bélből, és így a vérbe jusson. A D-vitamin hiánya ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a kalciumhiány.

 

Tünetei:

Izomgörcsök, majd a görcsök rohammá erősödnek. Ha sokáig fenn áll akkor a szívritmus is megváltozhat (heves szívdobogás), ingerlékenység, csontok normális keménységének az elvesztése, izületi fájdalmak és a fogak elvesztése.

 

Napi kalciumszükségelt:

 

Gyerekek:                                          400mg

Serdülök:                                           1000mg

Felnőttek:                                          500mg

Terhes, és szoptatós anyák:              1200mg

 

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Szezámmag:783
Spenót:126
Teljes kiőrlésű búzaliszt40
Sajt (átlagos):810
Friss sajt:95
Csirke:12

A túl sok fehérje bevitel kalciumvesztést okoz.

A fehérjék fontosak hogy a kalcium megmaradjon a szervezetbe, de a feleslegesen sok az káros. A WHO csoportja kiemeli azt a tényt, hogy a fehérjében illetve konyhasóban gazdag étrend növeli a kalcium veszteséget. Ez azért fontos mert a csontritkulásnak ez az egyik alappillére, amely sok millió embert érint.

Minél több fehérje kerül a szervezetbe – (pláne ha állati eredetű például: hús, sajt,) annál inkább savasodik a vér, a tejsav és a húgysav hatása alatt, ami ezek az ételek lebomlása során keletkezik. Arra kényszeríti a szervezetet, hogy a raktározott kalcium egy részét használja fel arra, hogy a savfelesleget ellensúlyozza.  Mint már mondtuk a kalcium egyik feladata a sok közül, hogy fenntartsa a savak és a lúgok közötti egyensúlyt.

Ezenkívül, amikor az emésztő szervekből származó savakkal egyesül a kalcium, fel nem szívódó szappanokat hoz létre a belekben. Ily módon a zsírokban gazdag étrend nehezíti a kalcium felszívódást. A csontritkulásnak vannak más természetes okai is, de bizonyított hogy az érlelt sajtok és zsíros húsok meggyorsítják ezt a folyamatot.

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Foszfor

Gyakorlatilag a teljes foszformennyiség, ami van az a csontokban és a fogakban a kalciummal vegyítve találhatóak meg.

Az ételekkel bevitt foszfornak összhangban kell lennie a kalciuméval. Minden ételben bőségesen megtalálható, mint a növényekben, mint a húsokban. A legnagyobb baj azonban a foszfor magas szintje a kalciumhoz képest.  A húsban gazdag étellel az a baj, hogy sok foszfort, de kevés kalciumot tartalmaz. Ez a meglévő foszforfeleslegesség okozza, hogy a kalcium rosszul hasznosul, ami magyarázat, arra hogy miért gyakoribb a csontritkulás a húsevők között.

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Vas

 

Egy átlagos felnőttnek a szervezete 3-4 gramm vasat tartalmaz. Ez kevésnek tűnik, de ekkora mennyiség is létfontosságú feladatokat hajt végre. A legnagyobb része a vérben található, mint hemoglobin, ami a vérnek a jellegzetes vörös színét adja, és ez szállítja a tüdőtől a sejtekig az oxigént.

A vas nem különálló elemként van a szervezetben, hanem kötődik egy fehérjéhez, a ferrinhez.

 

Napi szükséglet a vasból:

A szervezetben lévő vas nagy rész újrahasznosul, és az ásványból a veszteség minimális.

A vas úgy ürül ki a szervezetből, hogy lehámlik a bőrrel, vagy az emésztőcsatorna nyálkahártyájáról és a húgyutakról. Egy átlagos felnőttnél ez napi 0.90 milligramm szokott lenni

 

Egyes esetekben megnövekszik a vas szükséglet:

 

  • A menstruáló nők naponta 2 milligrammot veszítenek menstruációs vérrel, ezért egy átlag    nő naponta ilyenkor háromszor annyi vasat veszít, mint átlagosan tennék
  • A terhesség és a szoptatás alatt növekszik a vasigény, de ez kiegyenlítődik, azzal hogy ilyenkor nincsen menstruáció
  • Serdülő korban fokozódik a vasigény főleg a lányoknál.
  • Bármilyen rendellenes vérzés van, az könnyen vérszegény állapothoz vezethet.

 

A növényi vas alacsony vastartalmú sók formájában található meg, míg az állati ételek vér-vasnak is nevezett vasa magas vastartalmú sók formájában jelenik meg.

Mindkét fajta vas nehezen szívódik fel a bélből, annyira hogy a növényi vasból is csak 10-20%, az állati ételekből pedig 30%-a szívódik fel. Ezért a napi szükséglet tízszeresét is be kell juttatni a szervezetbe.

 

A vas bőven megtalálható minden állati és növényi ételben, ami bőségesen elegendő a szervezetbe bejuttatva, még a nők számára is.

 

A növényi vas nehezebben való felszívódását 2 dolog is kiegyenlíti:

  • a növényekben magasabba a koncentrációja, mint a húsban (kivétel: máj)
  • bizonyított hogy a nővényi étrendben a sokkal magasabb C-vitamin jelentősen mintegy duplájára növeli a vas felszívódását.

A növényi étel nem szükségszerűbben szegényebb a vasban, sőt éppen ellenkezőleg.

 

Napi szükséglet:

 

Gyerek                                               10-12mg

Serdülő:                                             20-25mg

Felnőttek:                                          10-15mg

Menstruáló vagy terhes nők:             20-25mg

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Spirulina (alga)53
Szezám:10
Búza:9.5
Tojás:1.2
Csirkehús:1
Káposzta:0.9

 

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: JÓD

 

A szervezetnek szüksége van jódra, mert ezzel szintetizálja a pajzsmirigy hormonjait.

 

Feladatai:

  • gyorsítják a tápanyagok elégetését, a melyek energiával látnak el bennünket
  • a gyereknek szüksége van rá, mert nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez.
  • ha kimarad, kialakulhat a szellemi visszamaradottság.

 

Hiánya:

  • amikor a felnőttek szenvednek jódhiányban, a pajzsmirigy hipertrófiássá válik, hogy megkísérelje ellensúlyozni a hiányt, és így elegendő pajzsmirigy hormont állítson elő. Ezt nevezik egyszerű strúmának.

 

Napi szükséges mennyiség: 0.14% milligramm naponta. Általában a gyümölcs és zöldségfélék képesek a megfelelő mennyiséget biztosítani jódból, ha a talaj tartalmazza.

 

 

Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Magnézium

 

Egy felnőtt teste 20-25 gramm magnéziumot tartalmaz. A csontok vázát alkotja a kalciummal, és foszforral együtt, bár aránya sokkal kisebb. Nagyrészt a klorofilnak is az alkotó anyaga, akárcsak a vérnek.

Számos funkciót fedeztek fel, amelyben döntő szerepet játszik.

Az emberekkel sűrűn megtörténik, hogy a szokásos táplálkozásból nem kapjuk meg a megfelelő minőséget.

Sok van belőle a gabona és a csonthéjas gyümölcsökben.

 

Feladatai:

  • Számos kémiai folyamatban játszik szerepet, amelyek aszervezetben a tápanyagok elégetésével és energiatermeléssel mennek végbe.

Hiánya:

  • általános fáradtság, kimerültség
  • Izomgörcs, remegés a szemhéjban vagy más izmokban

 

Napi mennyiség:

Gyermekek és felnőttek:                               300mg

Terhes és szoptatósanyák:                            500mg

 

A csonthéjas, a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek a legjelentősebb magnéziumforrások

 

Étel:100 gramm étel tartalmaz (μg-ban)
Napraforgó mag:420
Diófélék:185
Teljes kiőrlésű búzaliszt:109
Fehér búzaliszt21
Tehéntej:14.5
Tojás:14

 

* A teljesség igénye nélkül

 

Ha érdekesnek találtad cikkünket, olvasd el ezt is:

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével 2.

Mindig van KIÉRT, és MIÉRT!

Olvasd el gyógyulásról szóló sikertörténeteket:

Ugye te sem akarsz kimaradni?

történetek-gyógyulásról
lelki okai a ráknak
Milyen kérdéseket tegyél fel mindenképpen az onkológusodnak?
kemoterápia fajtái
Te mindent megteszel a gyógyulásért?

A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha te is a 80-85 százalékba tartozol, akinél nem örökletes a daganat, akkor nagy valószínűséggel az életmódod miatt alakult ki. Itt az ideje változtatnod, mert a daganatos sejtek nem az űrből érkeztek, hanem ezek a te sejtjeid.

Az egészségnek 3 alappillére van: Étkezés, Életmód, Környezet

Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a sorsodat.

Tegyél a jövődért és a egészségedért MOST!

INGYENES 27 RÉSZES VIDEÓ SOROZAT+ 3 DB AJÁNDÉK E-BOOK

BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL

TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!

Ajándék e-book

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!

Email címed*
Hogyan szólíthatak*

Kérdésed van?

Írd meg nekem bátran!

Az email-es válaszadási idő: 3 munkanapon belül.

Krizsán Tamás

Szia, Krizsán Tamás vagyok...

2007-ben egy családi tragédia miatt kezdtem el foglalkozni a daganatos betegségekkel, azon belül is az alternatív gyógymódokkal.

Nincs is annál rosszabb, amikor egy közeli szeretted beteg, és nem tud rajta segíteni az orvostudomány.

A statisztikák szerint ma Magyarországon, minden 4-ik ember daganatos betegségben hal meg. Ez nem normális állapot szerintem.

Ha te vagy bármelyik hozzátartozod beteg, az nem egyenlő a halálos ítélettel, hiszen az orvostudomány ezeknek a nagy részét már tünetmentessé tudja tenni. 

Ezen a honlapon összeszedtem neked, az évek során összegyűjtött információkat

 

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás