Vitaminok és ásványi anyagok táblázat
Vitaminok:
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: A vitaminok szerves anyagok, melyekre a szervezetünknek szüksége van, de nem képes saját maga előállítani. A vitaminokat nem ismerjük régóta. Igazából a huszadik században fedezték fel őket.
A vitaminokat elsősorban a növények állítják elő. A gabonából, gyümölcsből és zöldségből álló étrend, a hússal szemben annyi előnyre tesz szert, hogy biztosít mindent az emberi szervezetnek szükséges vitaminokból
Van azonban 3 vitamin, aminek nagyon fontos szerepe van a vegetáriánus étrendben. Ez az A, D és B12-es vitamin.
Minden napi vitamin és ásványanyag szükséglet és jelző a WHO és a FAO ajánlásán alapul!
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: A-vitamin:
Az A-vitamin a színes zöldségekben találhatóak meg, (búza, árpa, sárgarépa, paradicsom) provitamin formájában található a béta-karotin, amit a szervezetünk szükségletei szerint A-vitaminná vagy retorillá alakítja át. Mivel nem szívódik fel olyan könnyen, mint az állati ételekből, hatszor annyi növényi karotin szükséges, mint az állati eredetű retinol.
Feladatai:
- retinában a látási pigmentek kialakítása
- a bőr a szem, száj és a belső szervek fedősejtek kialakítása és fenntartása
- erős antioxidáns hatása miatt csökkenti a rákos daganatok kialakulásának a kockázatát
Hiánya:
- ha hiányzik a bőr és a szem kötőszövete kiszárad. Súlyos esetben vakságot is okozhat
Napi szükséglet:
Gyerekek: 300-400μg
Felnőttek: 750μg
Terhes és szoptatós anyák: 1200μg
A vitamin néhány ételben:
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Lucerna: | 4818 |
Sárgarépa: | 4090 |
Petrezselyem: | 1200 |
Paprika | 100 |
Tehéntej: | 10 |
Vaj: | 6 |
Túladagolni nem lehet a növényekből az A-vitamint, mert a szervezet csak annyit használ fel amennyi kell neki. De ha hús formájában visszük be, akkor nagy mennyiség veszélyes lehet.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B1-vitamin
A B1-vitamint más néven a tiamint, is a huszadik század elején fedezték fel. A B1-vitamin a természetben bőségesen megtalálható. Minden gyümölcs, gabona, (különösen a teljes őrlésűek) és a zöldségek tartalmazzák. Kevés a fehér cukorban ( a barnában és a mézben nem) és a finomított fehér lisztben is van. Bár a cukor és a fehér liszt nagy mennyiségű fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.
A sok gyümölcs és zöldség evése bőségesen fedezi ezt a vitamin igényünket.
Feladatai:
- a szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, elősegíti azokat a kémiai folyamatokat, melyek segítségével a glükoz energiává alakul. Fontos alkotóeleme több enzimnek is, elengedhetetlen szerepe van az idegek ingerületvezetésében.
Hiánya:
- ingerültséget, kimerültséget okoz, súlyos esetben beriberit
Napi szükséglet:
Gyermeknek 3 éves korig: 0.4-0,6mg
Felnőttek: 1.4-1.7mg
Terhes és szoptatós anyák. 1.8-2,2mg
Előfordulhat, hogy megnő a szervezet tiamin igénye, pl súlyos pajzsmirigy probléma esetén, túlzott alkoholfogyasztás, és lázas betegségek következtében.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B2-vitamin:
A B2-vitamin minden növényi ételben megtalálható, főképp a csonthéjas gyümölcsökben valamit a gabonacsírában.
Feladatai:
- Katalizálja a szénhidrátok és fehérjék felhasználásához szükséges kémiai folyamatokat, ezzel segítve a szervezet növekedését.
Hiánya:
- a növekedés elmaradását, plusz a retina és bőrváltozásokhoz járul hozzá.
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Alga: | 4 |
Diófélék: | 1 |
Búzacsíra: | 1 |
Tojás: | 0,2 |
Tehéntej: | 0,2 |
Csirkehús: | 0,17 |
Napi szükséglet:
Gyermek és felnőtt: 1.9mg
Terhes és szoptatós anyák: 2.5mg
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B6-vitamin:
Különösen a teljes gabonafélékében, a zöldségben és a gyümölcsökben találhatóak meg.
Feladatai:
- Szabályozza a fehérje-anyagcserét, kiváltképpen a májban, a bőrben,és az idegszövetekben
Hiánya:
- gyengeségben, vérszegénységben, idegességben és a bőr elváltozásában nyilvánul meg
Napi szükséglet:
Gyerekek: 0.4mg
Felnőttek: 1.8mg
Terhes és szoptatós anyák: 2.5mg
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Búzacsíra: | 4 |
Diófélék: | 0.87 |
Fehér Cukor: | 0 |
Fehér Liszt: | 0.18 |
Sovány Sertéshús: | 0.4 |
Sovány Marhahús: | 0.4 |
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: B12 vitamin (cianokobalamin):
B12-vitamin az egyetlen, amely tartalmaz kobaltot. Olyan gombákból, mikroorganizmusokból származik, amelyek belekerülnek az állatok szervezetébe. Az állatok a májukban tárolják. Magasabb növénykultúrákban nem található meg kimutatható mennyiségben.
Feladatai:
- a vörösvérsejtek képzéséhez elengedhetetlen
- hozzájárul az idegrendszer jó működéséhez
Hiánya:
- a nagyon veszélyes vérszegénységhez vezethet,
- a gerincvelő idegszöveteinek elsorvadását okozza
Pár évvel ezelőtt a legfontosabb vitamin-forrás az állatok mája, a tojás, a tej, és a hal volt.
Ma már tudjuk, hogy spirulina alga, a búzafű és az árpafű bőségesen tartalmazza a vitamint. Kis mennyiségben található a lucernamagban és más növényekben.
Napi szükséglet:
Még nem állapították meg a napi B12 vitamin szükségletét
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: C-vitamin:
Évszázadokig a skorbut volt a leggyakoribb hiánybetegség, különösen késő ősztől-kora tavaszig, és a hosszabb tengeri hajóúton, amikor az ételek egyhangúvá váltak, hiszen az étrend általában szárított húsból és gabonafélékből állt.
1928-ban a magyar kémikus Szent-Györgyi Albert fedezte fel, és bizonyította be, hogy a nővényi ételekben megtalálható. A C-vitamint a vegetáriánusok vitaminjának is hívják. Senkinek nem lehet ilyen vitamin hiánya, aki sok zöldséget, gyümölcsöt eszik. A C-vitamin hőre és fényre nagyon érzékeny. Ezért amikor az ételeket főzik, vagy sütik, nagy része elveszik.
Feladatai:
- minden sejt működését aktivizálja
- erős antioxidáns, ezáltal lassítja az öregedést
- javítja a vas felszívódását a belekben
- segít a sebek beforradásában
Hiánya:
- szerepet játszik a skorbut kialakulásában, amelynek jellemző tünetei a gyengeség, fertőzésekre való hajlam, vérszegénység. Könnyű kezelni, mert csak élő ételeket kell enni.
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Csipkebogyó: | 600 |
Lucerna: | 300 |
Narancs: | 59 |
Citrom: | 51 |
Tojás: | 0 |
Hús: | 0 |
A C-vitamin nem halmozódik fel a szervezetben, ezért napi pótlása szükséges.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: D-vitamin
Már a 18-ik században ismerték a csukamájolajat az angolkór ellenszereként. 1900-as évek elején különítették azt a zsírban oldódó vitamint, amit D-vitaminként ismerünk.
Két különböző formája van:
A D3-vitamin vagy kolekalciferol, ami természetes formában, az állatokban de kifejezetten a halakban termelődik, és a májukban raktározódik el. A napsugárzás hatására egy koleszterin származékból szintetizálódik a bőr alsó rétegeiben.
A D2-vitamin, vagy ergokalciferolt mesterségesen, laboratóriumi körülmények között állítják elő. D-vitaminnal dúsítják az ételeket, és a gyógyszerészeti készítményeket.
A vérünkben keringő D-vitamint nagy részét a bőrünk szintetizálja. Tavasztól őszig nem kell kiegészítő vitamin, elég pár percet a napon tölteni.
Napi szükséglet:
Gyerekek: 10μg
Felnőttek: 2.5μg
Ez megfelel napi egy perc fényfürdőnek.
Feladatai:
- megkönnyíti a kalcium felszívódását, és raktározását a csontban
Hiánya:
- ha nincsen elég a szervezetben,a csontok megpuhulnak,
A halak mája a legbőségesebb külső D vitaminforrás. A halak húsa, a tej, a vaj, a tojás kis mennyiségben tartalmazza. De a banán vagy a búzacsíra is tartalmaz D-vitamint.
Túladagolás: Ha túladagolják könnyen szívmeszesedést okozhat.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: E-vitamin:
Ugyanúgy zsírban oldódó vitamin, mint az A, D, és a K de az első kettőtől eltérően bőségesebb a növényi, mint az állati eredetű élelmiszerekben, és nagy dózisban sem okoz mérgezést.
Feladatai:
- fontos szerepet játszik az anyagcserében
- antioxidáns hatása miatt védi a sejteket az öregedéstől
- rákellenes hatása van (azok a laboratóriumi állatok amiket bőségesen tápláltak E-vitaminnal, ellenállóbak a rákos sejtekkel szemben)
- segíti a produktív sejtek termékenytő képességét
- megkönnyíti az idegrendszer és a szervezet hormonjainak a működését
Forrásai:
Az E-vitamin bőségesen előfordul a természetben, különösen a növényekben. A gabonafélék csírái, a növényi olajok és a csonthéjas termések a legjobb E-vitamin források. A hús alig tartalmaz E-vitamint.
Napi szükséglet:
A WHO és FAO még nem határozta meg, bár napi 20 milligrammot tartanak megfelelőnek a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Napraforgó olaj | 50 |
Búzacsíra: | 38 |
Paprika: | 3.1 |
Spenót: | 1.7 |
Vaj: | 2.2 |
Tojás: | 0.8 |
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: K-vitamin
Zsírban oldódó vitamin, amely a májban fejti ki a hatását. Indukálja a véralvadáshoz szükséges fehérje szintézist. Vérzékenység elleni vitamin. Hiánya csak néhány emésztőszervi betegségben vagy koraszülött csecsemőknél jelentkezik.
Forrásai:
Két K-vitamin forrás van:
– 1. a bélbaktériumok a napi szükségletnek megfelelően termelődnek. A nagy dózisú antibiotikumok elpusztíthatják a hasznos baktériumokat a belekben, ami vitaminhiányhoz fog vezetni.
– 2. a répa és a káposztafélék
Napi szükséglet:
Gyerekek: 15-30μg
Férfiak: 80 μg
Nők: 65 μg
Terhes és szoptatós anyák: 65 μg
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Répalevél: | 470 |
Brokkoli: | 360 |
Fejes Saláta: | 35 |
Spenót: | 25 |
Marhamáj: | 86 |
Tej: | 3.5 |
Ásványi Anyagok
Kalcium:
A szervezetben a legbőségesebben előforduló ásvány, amelynek sói alkotják azt az anyagot, ami a csontváz, és a fogak keménységét kölcsönzi. Egy felnőtt teste 1-1,5 kilogramm kalciumot tartalmaz melyek 99%-a csontokban, 1 % – a pedig a fogakban van.
Feladatai:
- beavatkozik az idegi impulzusok átvitelébe, főképpen a szívben, ily módon tartja fenn a szívritmust szükséges a normális véralvadáshoz.
- szabályozza a vér-sav bázis egyensúlyát, megelőzve annak túlságoselsavasodását. Így semlegesíti a savasságot, ami általában a fehérjék lebomlásakor keletkezik.
A Kalcium szükséges, ahhoz hogy a D-vitamin felszívódjon a bélből, és így a vérbe jusson. A D-vitamin hiánya ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a kalciumhiány.
Tünetei:
Izomgörcsök, majd a görcsök rohammá erősödnek. Ha sokáig fenn áll akkor a szívritmus is megváltozhat (heves szívdobogás), ingerlékenység, csontok normális keménységének az elvesztése, izületi fájdalmak és a fogak elvesztése.
Napi kalciumszükségelt:
Gyerekek: 400mg
Serdülök: 1000mg
Felnőttek: 500mg
Terhes, és szoptatós anyák: 1200mg
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Szezámmag: | 783 |
Spenót: | 126 |
Teljes kiőrlésű búzaliszt | 40 |
Sajt (átlagos): | 810 |
Friss sajt: | 95 |
Csirke: | 12 |
A túl sok fehérje bevitel kalciumvesztést okoz.
A fehérjék fontosak hogy a kalcium megmaradjon a szervezetbe, de a feleslegesen sok az káros. A WHO csoportja kiemeli azt a tényt, hogy a fehérjében illetve konyhasóban gazdag étrend növeli a kalcium veszteséget. Ez azért fontos mert a csontritkulásnak ez az egyik alappillére, amely sok millió embert érint.
Minél több fehérje kerül a szervezetbe – (pláne ha állati eredetű például: hús, sajt,) annál inkább savasodik a vér, a tejsav és a húgysav hatása alatt, ami ezek az ételek lebomlása során keletkezik. Arra kényszeríti a szervezetet, hogy a raktározott kalcium egy részét használja fel arra, hogy a savfelesleget ellensúlyozza. Mint már mondtuk a kalcium egyik feladata a sok közül, hogy fenntartsa a savak és a lúgok közötti egyensúlyt.
Ezenkívül, amikor az emésztő szervekből származó savakkal egyesül a kalcium, fel nem szívódó szappanokat hoz létre a belekben. Ily módon a zsírokban gazdag étrend nehezíti a kalcium felszívódást. A csontritkulásnak vannak más természetes okai is, de bizonyított hogy az érlelt sajtok és zsíros húsok meggyorsítják ezt a folyamatot.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Foszfor
Gyakorlatilag a teljes foszformennyiség, ami van az a csontokban és a fogakban a kalciummal vegyítve találhatóak meg.
Az ételekkel bevitt foszfornak összhangban kell lennie a kalciuméval. Minden ételben bőségesen megtalálható, mint a növényekben, mint a húsokban. A legnagyobb baj azonban a foszfor magas szintje a kalciumhoz képest. A húsban gazdag étellel az a baj, hogy sok foszfort, de kevés kalciumot tartalmaz. Ez a meglévő foszforfeleslegesség okozza, hogy a kalcium rosszul hasznosul, ami magyarázat, arra hogy miért gyakoribb a csontritkulás a húsevők között.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Vas
Egy átlagos felnőttnek a szervezete 3-4 gramm vasat tartalmaz. Ez kevésnek tűnik, de ekkora mennyiség is létfontosságú feladatokat hajt végre. A legnagyobb része a vérben található, mint hemoglobin, ami a vérnek a jellegzetes vörös színét adja, és ez szállítja a tüdőtől a sejtekig az oxigént.
A vas nem különálló elemként van a szervezetben, hanem kötődik egy fehérjéhez, a ferrinhez.
Napi szükséglet a vasból:
A szervezetben lévő vas nagy rész újrahasznosul, és az ásványból a veszteség minimális.
A vas úgy ürül ki a szervezetből, hogy lehámlik a bőrrel, vagy az emésztőcsatorna nyálkahártyájáról és a húgyutakról. Egy átlagos felnőttnél ez napi 0.90 milligramm szokott lenni
Egyes esetekben megnövekszik a vas szükséglet:
- A menstruáló nők naponta 2 milligrammot veszítenek menstruációs vérrel, ezért egy átlag nő naponta ilyenkor háromszor annyi vasat veszít, mint átlagosan tennék
- A terhesség és a szoptatás alatt növekszik a vasigény, de ez kiegyenlítődik, azzal hogy ilyenkor nincsen menstruáció
- Serdülő korban fokozódik a vasigény főleg a lányoknál.
- Bármilyen rendellenes vérzés van, az könnyen vérszegény állapothoz vezethet.
A növényi vas alacsony vastartalmú sók formájában található meg, míg az állati ételek vér-vasnak is nevezett vasa magas vastartalmú sók formájában jelenik meg.
Mindkét fajta vas nehezen szívódik fel a bélből, annyira hogy a növényi vasból is csak 10-20%, az állati ételekből pedig 30%-a szívódik fel. Ezért a napi szükséglet tízszeresét is be kell juttatni a szervezetbe.
A vas bőven megtalálható minden állati és növényi ételben, ami bőségesen elegendő a szervezetbe bejuttatva, még a nők számára is.
A növényi vas nehezebben való felszívódását 2 dolog is kiegyenlíti:
- a növényekben magasabba a koncentrációja, mint a húsban (kivétel: máj)
- bizonyított hogy a nővényi étrendben a sokkal magasabb C-vitamin jelentősen mintegy duplájára növeli a vas felszívódását.
A növényi étel nem szükségszerűbben szegényebb a vasban, sőt éppen ellenkezőleg.
Napi szükséglet:
Gyerek 10-12mg
Serdülő: 20-25mg
Felnőttek: 10-15mg
Menstruáló vagy terhes nők: 20-25mg
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Spirulina (alga) | 53 |
Szezám: | 10 |
Búza: | 9.5 |
Tojás: | 1.2 |
Csirkehús: | 1 |
Káposzta: | 0.9 |
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: JÓD
A szervezetnek szüksége van jódra, mert ezzel szintetizálja a pajzsmirigy hormonjait.
Feladatai:
- gyorsítják a tápanyagok elégetését, a melyek energiával látnak el bennünket
- a gyereknek szüksége van rá, mert nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez.
- ha kimarad, kialakulhat a szellemi visszamaradottság.
Hiánya:
- amikor a felnőttek szenvednek jódhiányban, a pajzsmirigy hipertrófiássá válik, hogy megkísérelje ellensúlyozni a hiányt, és így elegendő pajzsmirigy hormont állítson elő. Ezt nevezik egyszerű strúmának.
Napi szükséges mennyiség: 0.14% milligramm naponta. Általában a gyümölcs és zöldségfélék képesek a megfelelő mennyiséget biztosítani jódból, ha a talaj tartalmazza.
Vitaminok és ásványi anyagok táblázat: Magnézium
Egy felnőtt teste 20-25 gramm magnéziumot tartalmaz. A csontok vázát alkotja a kalciummal, és foszforral együtt, bár aránya sokkal kisebb. Nagyrészt a klorofilnak is az alkotó anyaga, akárcsak a vérnek.
Számos funkciót fedeztek fel, amelyben döntő szerepet játszik.
Az emberekkel sűrűn megtörténik, hogy a szokásos táplálkozásból nem kapjuk meg a megfelelő minőséget.
Sok van belőle a gabona és a csonthéjas gyümölcsökben.
Feladatai:
- Számos kémiai folyamatban játszik szerepet, amelyek aszervezetben a tápanyagok elégetésével és energiatermeléssel mennek végbe.
Hiánya:
- általános fáradtság, kimerültség
- Izomgörcs, remegés a szemhéjban vagy más izmokban
Napi mennyiség:
Gyermekek és felnőttek: 300mg
Terhes és szoptatósanyák: 500mg
A csonthéjas, a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek a legjelentősebb magnéziumforrások
Étel: | 100 gramm étel tartalmaz (μg-ban) |
Napraforgó mag: | 420 |
Diófélék: | 185 |
Teljes kiőrlésű búzaliszt: | 109 |
Fehér búzaliszt | 21 |
Tehéntej: | 14.5 |
Tojás: | 14 |
* A teljesség igénye nélkül
Ha érdekesnek találtad cikkünket, olvasd el ezt is:
- vegyszermentes
- adalékanyag mentes
- színezékmentes
Mindig van KIÉRT, és MIÉRT!
Olvasd el gyógyulásról szóló sikertörténeteket:
Ugye te sem akarsz kimaradni?
Még ezek a témák is érdekelhetnek
Kattints amire kíváncsi vagy
A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha te is a 80-85 százalékba tartozol, akinél nem örökletes a daganat, akkor nagy valószínűséggel az életmódod miatt alakult ki. Itt az ideje változtatnod, mert a daganatos sejtek nem az űrből érkeztek, hanem ezek a te sejtjeid.
Az egészségnek 3 alappillére van: Étkezés, Életmód, Környezet
Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a sorsodat.
Tegyél a jövődért és a egészségedért MOST!
BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL
TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!
- Tartalom
- Mi a daganat?
- Hogyan fejlődik ki a daganat?
- Milyen hagyományos gyógymódok vannak?
- Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?
- Mit (t)egyél?
- Mit ne (t)egyél?
Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!
Kérdésed van?
Írd meg nekem bátran!
Az email-es válaszadási idő: 3 munkanapon belül.
Szia, Krizsán Tamás vagyok...
2007-ben egy családi tragédia miatt kezdtem el foglalkozni a daganatos betegségekkel, azon belül is az alternatív gyógymódokkal.
Nincs is annál rosszabb, amikor egy közeli szeretted beteg, és nem tud rajta segíteni az orvostudomány.
A statisztikák szerint ma Magyarországon, minden 4-ik ember daganatos betegségben hal meg. Ez nem normális állapot szerintem.
Ha te vagy bármelyik hozzátartozod beteg, az nem egyenlő a halálos ítélettel, hiszen az orvostudomány ezeknek a nagy részét már tünetmentessé tudja tenni.
Ezen a honlapon összeszedtem neked, az évek során összegyűjtött információkat