Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek
Számos rákbetegnek szüksége van a táplálkozása átállítására. De milyen módszer, milyen recept szerint? Éppen ezen a területen sürögnek-forognak „apostolok” akiknek étrendje igazi csodaként kellene, hogy hasson. A táplálkozási javaslatok gyakran nagyon egyoldalúak, sőt akár károsak. Időközben azonban igazolt ismeretek alakultak ki az egészséges táplálkozásról, úgyhogy mindenki számára könnyű lesz javára váló és ízletes étrendet összeállítani.
A kutatók az egész világon megvizsgálták a nagyobb népességcsoportok étkezési szokásait. Ennek során számos a táplálkozás és a rákos megbetegedések közötti összefüggésre bukkantak. Ezekből az úgynevezett epidemiológiai vizsgálatokból az derült ki például, hogy a mérsékelt vegetáriánusok sokkal ritkábban betegszenek meg rákban, mint azok, akik a szokásos civilizációs kosztot fogyasztják. Ezek a vegetáriánus nem utasítják el teljes mértékben az állati termékeket, esznek halat és alkalmanként húst is.
Más tanulmányokból az derül ki, hogy bizonyos vitaminok hiánya, különösen az A-vitamin és a béta-karotin-hiány elősegíti a daganatképződést. Különösen gyakran lepleződik le, mint kockázati tényező a táplálékban lévő túl nagy mennyiségű zsír. Így a dél-olasz nők sokkal ritkábban betegszenek meg mellrákban, mint közép és észak-európaiak.
A földközi-tenger étrend több zöldséget és nemcsak kevesebb zsírt tartalmaz, hanem ez növényi olaj, főleg olívaolaj. A helytelen táplálkozás az összes rákbetegség keletkezésének 30-50%-ában részt vesz.
Mi a jelentősége rák esetén a táplálkozásnak?
Majdnem minden a táplálkozás és a rák közötti összefüggéssel foglalkozó tanulmány feleletet ad arra a kérdésre, hogy: „ Hogyan kell táplálkoznom, hogy ne betegedjek meg?” Azt a kérdést azonban, hogy a beteg hogyan táplálkozzon, csak indirekt módon lehet ebből megválaszolni. A klinikusok gyakran megelégszenek az igen határozatlan utalásokkal, vagy nem tulajdonítnak a kérdésnek jelentőséget. „ Egyen úgy, mint eddig”- kapja a legtöbb beteg ennek során tanácsként a választ kiegészítve azzal az utalással, hogy lehetőleg változtasson.
A komplex kezelés felé orientálódott gyógyító számára a táplálkozásnak mégis komoly szerepe van a kezelések során. Ez hatásos gyógyító segítség. A hangsúly ennek során a segítségen van, mert mint „gyógyító diéta” nem létezik étezési forma.
Azonban a gyógyulási folyamatot elősegítheti. Ennek során abból indulnak ki, hogy a beteget éppen a betegsége krónikus szakaszában kell optimálisan ellátni tápláló és gyógyító anyagokkal. Szervezetének minden erővel a megbetegedés ellen kell védekezni. Kézenfekvő, hogy nemcsak azt kell elkerülni, amit árthat, hanem mindent ki kell használni, amit a gyógyulást elősegíti. Az ilyen rákellenes étrend célja lényegében:
- Napi tápláléknak minden életfontos tápanyagot tartalmaznia kell. A terhelő vagy az egészségre káros élelmiszereket kerülni kell
- A védősejteknek állandó hatóanyag-utánpótlásra van szükségük. Ezt mindenekelőtt a növényi tápanyagok szállítják.
- Az anyagcserét úgy kell serkenteni, hogy minden terheléssel szemben állja a sarat. A már hosszabb ideje fennálló vagy a betegségekkel összefüggő zavarokat ki kell küszöbölni.
- Az olyan méregtelenítő szerveket, mint a máj, a vesék vagy a lép, nem szabad feleslegesen kóros anyagokkal terhelni.
A gyógyulást elősegítő étrendre vonatkozó tanácsadáskor joggal nyúlnak vissza azokhoz az ismertekhez, amelyeket a ráktól védő táplálkozás során lehet megszerezni. Ami a megelőzésre hasznos, az bizonyára nem fog ártani a betegeknek.
Azonkívül, időközben utalások történnek arra, hogy néhány ezek közül a táplálkozási szabályok közül a visszaesés megelőzésre is alkalmas. Így vannak tanulmányok, amelyek szerint a magas zsírfogyasztás a kiújulások vagy áttétek fellépését ösztönözhetik a mell és prosztataráknál. Néhány a számos növényi élelmiszerből származó gátló és gyógyító anyag közül úgy látszik képes fékezni a betegség előrehaladását.
„Régebben gyakran mondtam a daganatos betegeimnek: éljenek úgy tovább, mint eddig” – mondta a heidelbergi Egyetemi Klinikáról dr. F. Gürtler. „Ezt nem teszem többé, azonban a tanácsadás során differenciálni kell.” Az ő tanácsai így néznek ki:
A táplálékban általában kevés zsírt, sok zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia.
A visszaesés szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegeknek különösen sok karotint és rákgátló hatású, inoltartalmú élelmiszert kell fogyasztani. Mindenekelőtt vörös, sárga, zöld színű zöldségeket és gyümölcsfajtákat, valamint káposztát.
Ha különösen nagy az áttétképződés veszélye, akkor igen hasznosak ehetnek a szójatermékek. A szójabab olyan anyagot tartalmaz, mely megnehezíti a levált ráksejtek megtelepedését a szövetekbe. Másik ilyen összetevőanyag szabályozza a hormonháztartást és képes a hormonfüggő daganatok (mell, dülmirigy) növekedését fékezni.
A rákellenes étrendre vonatkozó tanácsok tehát mindkettőt tartalmazzák és éppúgy érvényesek a megelőzésére, mint a már fennálló betegség kiegészítő kezelésére. A következő összeállításban még egyszer felsorolásra kerülne azok a táplálkozási faktorok, melyek valamely megbetegedése esetén kedvezőek, vagy amelyek védő hatásúak lehetnek. Ezek szerint kell a beteg étrendjét kiigazítani.
Kockázati tényezők | Védőfaktorok |
Magas zsírtartalom | ballasztanyagok, keményítő |
Túlsúly | A-,C-, E-vitamin |
Ballasztanyaghiány | béta-karotin, folsavak |
Vitaminhiány, főleg A- és béta-karotin | ásványi anyagok: szelén, cink, kalcium |
Nyomelem hiány | szekunder növényi anyagok |
Rákkeltő anyagok, pl. nitrozamin, aflatoxin vagy szekunder epesavak | tejsav erjesztő élelmiszer |
Túl sok só | többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak |
Dohányzás, tömény alkohol | hal és növényi olajok |
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek: A zsír és következményei
A napi táplálkozási hibák közül a legkockázatosabb a túl zsíros étrend. A zsír nemcsak hizlal, hanem direkt s indirekt úton kedvez a megbetegedéseknek. A béldaganatokat, a mell-, a prosztata-, a petefészek- és a méhdaganatokat a magas zsírfogyasztás elősegíti.
– A zsírok emésztéséhhez epesavak szükségesek. Minél zsírosabban étkezik valaki, annál több epesav kerül az epehólyagból a vékonybélbe. Ezeknek egy része vastagbélbe kerül. Itt szekunder epesavakká alakul át. Ezek a rákkeltő anyagok közé számítanak. A bélfalon keresztül részben bejutnak a szervezetbe.

– Az epesavak és a gyomorsav erős ingeranyagok. Különösen lelassult bélműködés esetén, székrekedésnél károsíthatják az érzékeny nyálkahártyát.
– A zsírok a szervezet számára építőanyagokat szállítanak a hormonokhoz. A test majdnem minden hormonja zsírsavakból épül fel. A hormonfüggő daganatok (emlő, női nemi szervek, prosztata) keletkezését és növekedését így elősegíthetik. Ezzel van az is összefüggésben, hogy a mell és prosztata-megbetegedéseknél alacsony zsírfogyasztás esetén ritkábban fordul elő visszaesés.
A Német Táplálkozási Társaság irányértékként a felvett kalóriamennyiség 25-30%-ában adja meg a napi zsírbevitelt. Felnőtteknél ez 70-80 grammnak felel meg, beleértve a különösen a húsárukban lévő rejtett zsírt. Egyes amerikai ráktársaságok a zsírhányad akár 10%-ra történő csökkentését ajánlják. Ez azonban alig vihető át a gyakorlatba. A német polgárok ténylegesen naponta átlag mindegy 40%-nyi hányadban vesznek fel zsírt.
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek: A cukor csak élvezeti szer
Az egyes táplálkozási tanácsadók által megkövetelt teljes lemondás a cukorról, ilyen szigorúan, nem megalapozott. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a fehér (vagy barna) háztartási cukor és a fehér liszt direkt részt vesznek a rák keletkezésében. Indirekt úton azonban árthatnak, miközben életfontos tápanyagokat szorítnak ki a tányérról.

Ezenkívül, a sütemények és a hasonló édességek többnyire sok zsírt tartalmaznak, méghozzá kedvezőtlen telítetlen zsírsavakat, sok kalóriát, és alig tartalmaznak életfontos tápanyagokat. A túl sok cukor és fehér liszt megváltoztatják a bélflórát és kedvezhetnek a gombák megtelepedésének.
A táplálkozáshoz nem szükséges sem a tiszta cukor, sem a fehér túlfinomított liszt. Amennyi cukorra a szervezetnek szüksége van, azt kielégítő mennyiségben tartalmazzák a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű termékek és más szénhidráttartalmú élelmiszerek. Édességeket lehet néhanapján fogyasztani, de nem túlzott mértékben. Ez egyébként az egészséges emberekre is érvényes.
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek: A bél és az immunrendszer
Az egészség és a jó közérzet, de különösen a nagy teljesítőképességű immunrendszer szempontjából lényeges szerepet játszanak a belek. A bélrendszerben mintegy 400 különféle mikroorganizmus lakja. Ezeket a mikroorganizmusokat együttesen „bélflórának” nevezik. Abból élnek, amit mi táplálékként magunkhoz veszünk.
Ellenszolgáltatásuk: Felbontják a táplálék különféle alkotórészeit és emészthetővé teszik azokat. Egyes vitaminokat és más életfontos tápanyagokat a mikrobák bontják úgy fel hogy a szervezet fel tudja venni és feldolgozni. Ezt a kölcsönös haszonnal járó együttélést szimbiózisnak nevezik; mindenki számára előnyös.
Az egészséges bélflóra zavarai odavezethetnek, hogy a betegséget kiváltó csírok telepszenek meg. A megzavart bélflóra következtében az emésztés során káros lebontásai termékek képződnek, melyek a testet terhelik.
A biológiailag kiegyensúlyozott bélflóra ápolásánál, fenntartásánál és adott esetben helyreállításánál ezt a tényt a táplálkozás során is ugyanúgy tekintetbe kell venni. A bélflóra éppen a rákos betegeknél a terápiás intézkedések miatt jelentősen károsodott lehet. A cytostikus, a sugárkezelés, az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek számos bélbaktériumot elpusztítatnak, különösen a hasznosakat. Ahhoz, hogy újra elszaporodjanak és a káros csírokat elnyomhassák a „kedvenc ételeik” szükségesek.
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek:
Ezek mindenekelőtt a ballasztanyagok, tehát a gabonák és a zöldségek durva rostjai, a tejsavbaktériumok a joghurtból, az aludttejből, kefirből vagy az erjesztett zöldségekből (savanyú káposzta, paradicsom, uborka, vagy gabona). Ami kevésbé tesz jót és inkább a káros csírokat erősíti az a cukor, fehér liszt és a zsír. Az immunrendszer is hasznot húz a táplálkozással történő bél rendben tartásából. Az immunkutatók, bélasszociált immunrendszerről beszélnek. A védősejtek 80%-a a bélrendszerben működik.
Itt van a legtöbb nyirokcsomó és nem ok nélkül. A bél a test legnagyobb érintkezési felülete a külvilággal. Itt tud a legtöbb káros anyag bejutni a szervezetbe. A bőr 2 négyzetméter érintkezés is felületet biztosít a környezet számára, a tüdő számos elágazódásával mintegy 80!! négyzetméter belső felület. A bél azonban – ha ki lehetne simítani – kereken 300 négyzetméter, olyan sok, mint egy sorházi kert. Így érthető, hogy a védősejtek tömege ide koncentrálódott.
Ennek megfelelően a bél területén lévő immunsejtekből fontos impulzusok indulnak ki az egész védőrendszer számára. Gyakran ezek az elsők, amelyek az új vagy a megváltozott kórokozókkal kapcsolatba kerülnek. Ezekből a találkozásokból tanulnak a védősejtek és az új ismereteket továbbadják egymásnak. Így a bélen keresztül állandó immuntréning következik be.
A rákellenes étrend szabályai
Az úgynevezett teljes értékű étrend egy olyan táplálkozási mód, amely az egészséges és a beteg emberek igényeinek a legjobban megfelel. Apostolai közé tartozik Kollath professzor és Zabel professzor, akik a század első felében kifejlesztették ennek a táplálkozási formának az alapvonalait, akkoriban még meglehetősen ellentmondásosban az uralkodó doktrínákkal.
A racionális alapokat csak később fektették le mindenekelőtt Claus Leizmann professzor és munkatársai a Giesseni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetből. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban ott beszélnek „ rákellenes étrendről”. Ennek a táplálkozásnak az alapszabályai ma is alkotó minden ésszerű táplálkozásara vonatkozó komoly ajánlásnak.
A Német Táplálkozástudományi Társaságnak a rákkockázat csökkentésére megadott hat szabálya is messzemenően a teljes értékű étrenden alapul:
- Ne hízzon el, normalizálja a testsúlyát
- Az energia-felvétel során a zsírbevitelt csökkentse 30% alá, részesítse előnyben az egyszerű telítetlen zsírsav és magas antioxidáns tartalmú olajokat.
- 3 Elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazzon az étrendje. Fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget, halat és kalciumban gazdag élelmiszert, egyen kevesebb húst.
- Részesítse előnyben a ballasztdús élelmiszereket.
- Alkoholtartalmú italokat csak mértékkel fogyasszon vagy kerülje ezeket
A teljes értékű étrend nem egy speciális táplálkozási forma a daganatos betegek számára, azonban teljesít minden előfeltételt az egészség és a jó közérzet megtartására és a gyógyító erők erősítése. Természetes, hasznos és mindent tartalmaz, amire a testnek szüksége van. Az öt legfontosabb ismertetője:
A növényi tápanyagok előnyben részesítése a rákos betegeknek:
A növényi eredetű élelmiszerek magas tápanyagtartalma van, ez azt jelenti, hogy kalóriaviszonylatban igen magas au életfontos, az úgynevezett esszenciális tápanyagok részaránya.
A rákot gátló anyagok, sőt akár a gyógyító anyagok szinte kizárólag csak a növényi élelmiszerekben találhatóak meg. A napi táplálék növényi területekről származó élelmiszereinek mintegy 70%-át saláták, zöldségek, gabonatermékek, burgonya és gyümölcs formájában kell fedezni.
- Friss és természetes formájú élelmiszerek fogyasztása
Minél érintetlenebb egy élelmiszer, annál nagyobb mértékben megmaradnak az életfontos összetevői, mert az élelmiszerek feldolgozása során értékes tápanyagok mennek veszendőbe. Ez elsősorban az gyári termékeket érinti, de a konyhai feldolgozás is veszteségekhez vezethet.
A salátáknak és a zöldségeknek olyannyira természetes állapotban kell az asztalra kerülni, amennyire csak lehet, vagyis nem szabad sokáig tárolni, csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad feldolgozni és nem szabad feleslegesen hevíteni. Friss tápláléknak számítanak a kifogástalanul mélyhűtött termékek mint a búzafűlé vagy az árpafűlé. Amit meg lehet enni nyersen, azt úgy kell elfogyasztani. A napi étrend negyedében ez lehetséges.
Táplálkozás, mint gyógymód rákos betegeknek: A változatos étrend
Az élelmiszerek különböző mennyiségben tartalmazzák a tápláló és hatóanyagokat. A vitamin, a fontos fehérje építőkövek vagy az egyéb összetevők aránya fajta és eredet szerint ingadozik. Az egyik élelmiszernek nagyobb, a másiknak kisebb a károsítóanyag – tartalma. A jó körforgalom elérése és a káros anyagok okozta terhelés alacsonyan tartása érdekében olyan változatosan kell étkezni, amennyire csak lehetséges. Sokféléből keveset enni jobb, mint egyféléből sokat.
Az állati termékek fogyasztásának korlátozása
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásánál alig szükséges a mennyiség korlátozása, a kalóriákat sem kell számolni. Az állati eredetű élelmiszereknél ez másként van. Mindazonáltal teljesen nem hiányozhatnak a teljes értékű étrendből. Mindenekelőtt a tejtermékeknek magas a tápértéke, éppen így a halaknak is.
A hús és a kolbászáruk fogyasztása ezzel szemben kevésbé számít tanácsos, nemcsak a bennük lévő zsír miatt, hanem a vágómarhák húsának ellenőrizetlen károsanyag-tartalma miatt. A test vassal meghatározott fehérjékkel és más húsokban lévő tápanyagokkal történő ellátására teljesen elegendő hetente két kis adag hús és valamennyi sovány felvágott.
Az étel legyen ízletes
AA teljes értékű étrendet igen ízletesen lehet elkészíteni. Mégis előfordulhat, hogy valami éppenséggel nem ízlik, vagy eleinte nehezen elviselhető. Az ízlelést és az emésztést, ami évtizedeken keresztül a salakanyag szegény, zsíros vagy édes étrendhez szokott. Gyakran nem lehet olyan gyorsan átállítani, vagy a növényi táplálékhoz szükséges emésztőnedveket előállítani.
A korpás müzli vagy a nyers zöldségek utáni felfújódás vagy más egyéb panaszokat el lehet kerülni, ha az étrendet fokozatosan állítják át. Aki messzemenően tartja magát ehhez a szabályhoz, az olykor „bűnözhet”. Nem kell az egy szelet tortáról lemondani, amit a születésnap alkalmából ajánlanak és ha nagyon megkívánja valaki, akkor meg lehet egy szerény sertéscsülköt is enni. Az étkezés öröme éppolyan fontos, mint az, amit megeszünk.
- vegyszermentes
- adalékanyag mentes
- színezékmentes
Mindig van KIÉRT, és MIÉRT!
Olvasd el gyógyulásról szóló sikertörténeteket:
Ugye te sem akarsz kimaradni?

Még ezek a témák is érdekelhetnek
Kattints amire kíváncsi vagy
A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha te is a 80-85 százalékba tartozol, akinél nem örökletes a daganat, akkor nagy valószínűséggel az életmódod miatt alakult ki. Itt az ideje változtatnod, mert a daganatos sejtek nem az űrből érkeztek, hanem ezek a te sejtjeid.
Az egészségnek 3 alappillére van: Étkezés, Életmód, Környezet
Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a sorsodat.
Tegyél a jövődért és a egészségedért MOST!
BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL
TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!
- Tartalom
- Mi a daganat?
- Hogyan fejlődik ki a daganat?
- Milyen hagyományos gyógymódok vannak?
- Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?
- Mit (t)egyél?
- Mit ne (t)egyél?

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!
Kérdésed van?
Írd meg nekem bátran!
Az email-es válaszadási idő: 3 munkanapon belül.

Szia, Krizsán Tamás vagyok...
2007-ben egy családi tragédia miatt kezdtem el foglalkozni a daganatos betegségekkel, azon belül is az alternatív gyógymódokkal.
Nincs is annál rosszabb, amikor egy közeli szeretted beteg, és nem tud rajta segíteni az orvostudomány.
A statisztikák szerint ma Magyarországon, minden 4-ik ember daganatos betegségben hal meg. Ez nem normális állapot szerintem.
Ha te vagy bármelyik hozzátartozod beteg, az nem egyenlő a halálos ítélettel, hiszen az orvostudomány ezeknek a nagy részét már tünetmentessé tudja tenni.
Ezen a honlapon összeszedtem neked, az évek során összegyűjtött információkat