Rák és az alkohol

Rák és az alkohol: Akkor beszélhetünk alkoholizmusról, ha valaki napi szinten több mint 40 g alkoholt fogyaszt. 2 dl bor vagy 0.5 liter sör vagy egy feles tömény ital körülbelül 25 gramm alkoholt tartalmaz.

A máj és az emésztőrendszer daganat összefüggenek. A pontos folyamatot nem ismerik,  valószínű, hogy egyrészt a gyártás során képző rákkeltő anyagokat tartalmaznak, másrészt érzékennyé teszik a szervezetet az egyéb rákkeltő anyagokkal szemben.  Például az alkohol és a dohányzás rákkeltő hatása egymást erősíti.

Rák és az alkohol

Rák és az alkohol – napi 1 pohár bor vagy 25cl tömény fogyasztása már alkoholizmusnak számít

Az alkohol hatása a nyálkahártyán keresztül érvényesül, így a szájüreget, a garatot, a nyelőcsövet, a gyomrot, és a belek sejtjeit irritálja.

A hosszan tartó, túlzott alkoholfogyasztás ily módon számos rákféleség kialakulásnak kockázatát emeli:

–  gégerák

– szájüregi rákok

–  garat

– nyelőcső

–  máj.

A rák kialakulásának kockázata a naponta elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő.

Mostanság sokat lehet olvasni arról, hogy a borok egészségesek. Ez nem az alkoholtartalma miatt van így, hanem a benne található anyagok miatt. A vörösbor aktív biológiai növényi anyagokban gazdag.  A flavonoidokból jelentős mennyiséget tartalmaz, ami viszont a szőlőmagban és a szőlőhéjban található meg. Ezek a flavonoidok másban is megtalálhatóak, úgyhogy csak óvatosan a borfogyasztással.

Rák és az alkohol: Hogyan reagál az alkoholra a szervezet

A nők szervezete érzékenyebb az alkoholra: 2 dl sör, vagy 1 dl sör vagy 2 cl tömény alkohol fogyasztása ajánlatos maximum.

Mivel a férfiak szervezete jobban bírja az alkoholt, így nekik maximum a nők mennyiségének a kétszerese ajánlatos.

Az alkoholizmussal leggyakrabban kapcsolódó rák a májrák. Az alkoholisták 12-15% 10-20 év italozás után kialakul a májzsugor, ami után az esetek mintegy harmadában halálos kimenetelű májrák fejlődik ki.

Az állatkísérletekben alkoholt adtak az állatoknak, és nem találtak összefüggést a daganatok és az tömény alkohol között. De az acetalhiddel, ami az alkoholos italokban szintén megtalálható, és a szervezetben az alkohol fő lebontási terméke, igen, ez kromoszómakárosodást okoz.

Forrás: Wikipedia

Ha érdekesnek találtad cikkünket, olvasd el ezt is:

A búzafű rendkívüli képességekkel bír

INGYENES 27 RÉSZES VIDEÓ SOROZAT+ 3 DB AJÁNDÉK E-BOOK

BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL

TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!

  • Tartalom

  • Mi a daganat?

  • Hogyan fejlődik ki a daganat?

  • Milyen hagyományos gyógymódok vannak?

  • Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?

  • Mit (t)egyél?

  • Mit ne (t)egyél?

E-book ajándék

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!

Email címed*
Hogyan szólíthatak*

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidről

Legyél Egészséges!