Oregnánó a daganatos betegeknek: Az oregánó a mentából származó konyhai és gyógynövény. Több ezer éve használják az orvostudományban és a főzésben. Az ízén kívül, számos egészségügyi előnye lehet.

A gyógynövény egyedülálló és kellemes illatát adó vegyszerek a timol, pinene, limonén, carvacrol, ocimene és cariophyllene.

Erős antioxidánsokat tartalmaz, és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Tények az oregánóról:

  • Az oregánó egy mediterrán növény, amelyet főzésre és gyógyászati célokra használnak, kezdve a fertőzések kezelésétől a rovarok visszaszorításáig.
  • Az oregánóban lévő aktív összetevők segíthetnek az oszteoporózis, a rák és a cukorbetegség kezelésében.
  • Használják ízesítőként mártásokhoz, kenyérsüteményekhez, valamint számos különböző ételhez is.
  • A menta allergiában szenvedő betegeknek óvatosnak kell lenniük az oregánó fogyasztásakor.

Az oregánó előnyei:

Az oregánó elérhető frissen, illetve szárított formában, amelyet főzéshez használnak, illetve olaj formájában, amelyet fertőzések kezelésére használnak.

Az oregánót már az ókori Görögök is használták gyógyászati célokra.

Az oregánót használják légúti rendellenességek, emésztési problémák, húgyúti problémák és menstruációs görcsök kezelésére.

Terápiásan alkalmazva számos bőrbetegség, például akne és korpásodás kezelésére is képes.

  1.       Antibakteriális tulajdonságok

Az oregánóolaj tartalmaz egy esszenciális vegyületet, amelyet karvacrolnak neveznek, amely antimikrobás tulajdonságokkal rendelkezik.

A gyógynövény számos vizsgálatban antimikrobiálisaktivitást mutatott. A kutatók egy csoportja megállapította, hogy az Origanumvulgare illóolajok hatékonynak bizonyultak az Listeriamonocytogenes élelmiszer-kórokozó 41 törzsével szemben.

Egy másik csoport Indiából és az Egyesült Királyságból (U.K.) arról számolt be, hogy a himalájai oregánó illóolajának erős antibakteriális tulajdonságai vannak, amelyek védelmet nyújtanak a kórházi superbaktérium, az MRSA ellen.

  1.       Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A német és svájci tudósok a béta-karyophyllin (E-BCP) néven ismert oregánó hatóanyagot azonosítottak, amely segíthet olyan rendellenességek kezelésében, mint az osteoporosis és az arteriosclerosis

  1.    Rák elleni védelem

A PLoS ONE című folyóiratban 2013-ban megjelent kutatás szerint az oregánó rákellenes tevékenységet mutat. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az oregánó megelőzheti és kezelheti a mellrákot, lassítva illetve megelőzve a ráksejtek kialakulását.

2014-ben az élelmiszer-tudósok felfedezték, hogy a népszerű kulináris gyógynövények, mint az oregánó, a rozmaring és a majoránna olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek potenciálisan képesek kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget hasonlóan a jelenleg előírt gyógyszerekhez.

oregánó és a rák

oregánó és a rák

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyei az oreganónak

A Natural Medicines Comprehensive Database szerint az oregano a következő betegségek és állapotok esetén alkalmazható:

  • szájherpesz
  • izomfájdalom
  • akne
  • korpásodás
  • bronchitis
  • fogfájás
  • puffadás
  • fejfájás
  • szívbetegségek
  • allergia
  • intesztinálisparaziták
  • fülfájás
  • torokfájás
  • fáradtság
  • rovarok visszaszorítása
  • menstruációs görcsök

Az Origanum vulgare vagy a Thymus capitatusbólkészült oregano illóolaj segíthet az alábbi problémákban:

  • Láb- vagykörömgomba
  • Sinus fertőzések és megfázás: Tegyél néhány cseppet gőzfürdőbe és lélegezed be.

Bármilyen illóolajat hígítani kell használat előtt, akár hordozóolajjal, mint például  olívaolajjal vagy vízben, mint egy gőzfürdő esetében.

Táplálás

Az oregánó tartalmaz néhány fontos tápanyagot.

Mit tartalmaz a szárított oreganó:

Egy teáskanál szárított oregánó tartalmaz:

  • energia: 5 kalória
  • rost: 0,8 gramm (g)
  • kalcium: 29 milligramm (mg)
  • vas: 0,66 mg
  • magnézium: 5 g
  • mangán: 0,09 mg
  • kálium: 23 mg
  • E-vitamin: 0,33 mg
  • K-vitamin: 11,2mikrogramm (mcg)

A K-vitamin fontos a csontnövekedéshez, a csontsűrűség fenntartásához és a véralvadási fehérjék előállításához. A kalcium szükséges a csontok és a fogak kialakulásához.

Az oregánó egyben tápláló antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítik a sejtekvédelmét a szabadgyökök hatásaival szemben, és javítják a szervezet fertőzés elleni képességét.

Főzési tippek

Az oregánó egy mediterrán növény, amely jól illik a pizzákhoz és a tésztaszószokhoz.

Egyéb ötletek:

hús vagy csirke megszórása oregánóval

öntetekbe vagy töltelékekbe

Kockázatok:

Az oregano fogyasztása egyes betegeknél gyomorpanaszokat okozhat.

Ezenkívül azoknak, akik allergiásak a Lamiaceae családba tartozó növényekre, amelyek magukban foglalják az oregánót, a bazsalikomot, a levendulát, a mentát és a zsályát, óvatosnak kell lenniük, mivel allergiás reakciót is kiválthat.

INGYENES 27 RÉSZES VIDEÓ SOROZAT+ 3 DB AJÁNDÉK E-BOOK

BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL

TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!

  • Tartalom

  • Mi a daganat?

  • Hogyan fejlődik ki a daganat?

  • Milyen hagyományos gyógymódok vannak?

  • Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?

  • Mit (t)egyél?

  • Mit ne (t)egyél?

E-book ajándék

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!

Email címed*
Hogyan szólíthatak*

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidről

Legyél Egészséges!