Gyakori az ízérzés elvesztése és az étvágytalanság a daganatos betegeknél. Amikor egy tartós betegség vagy kezelés felelős érte, az már hosszabb ideig csökkentheti az étvágyat. Javaslatok az evés élvezetének visszanyerésre, étvágyad visszatértének elősegítésére.

Az ízlelőbimbók általában több tényező befolyásolhatja: például szájszárazság, cink, vagy B3-vitamin hiány, gombásodás gyógyszerek, kemoterápia vagy sugárterápia stb. Emellett az életkor is: 50 év felett az ízérzékelés és a szaglás is romlik.

Mit egyen daganatos beteg, ha nincs étvágya

Mit egyen daganatos beteg, ha nincs étvágya

Egyes betegségek (pl. Alzheimer vagy Parkinsor-kór, agyi érkatasztrófa, fejsérülés stb.) szintén megváltozathatják az ízérzést és az étvágyat.

De a leggyakrabban olyan étvégycsökkenéstől van szó, amin lehet segíteni. Pl. a dohányzás abbahagyásával, cinkben gazdag ételek (több bab, dió, cereáliák stb.) vagy B3-vitaminokban bővelkedő táplálékok (állati eredetű táplálékok, dúsított gabonafélék stb.) fogyasztásával, illetve azon gyógyszerek lecserélésével, amelyeke elveszik az étvágyat. Így visszanyerhetjük az étvággyal együtt az evés élvezetét is. De mit tehetsz ennek az érdekében?

Ha az ételek kevésbé ízletesek a számodra

Egyél úgy ételt, ahogyan az jólesik. Az életkor előrehaladtával a sós íz érzékelése csökken először, a cukrosé utoljára. Emiatt az idős emberek jobban sózzák az ételeseiket, és előnyben részesítik a meglehetősen cukros desszertet. Ha te is az idősebb korosztályba tartozol, amíg nem jelent  egészségi kockázatot (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén) illetve nem viszed túlzásba a dolgot, ez ne jelentsen problémát. Fogyaszd úgy az ételt, ahogy az élvezetes számodra, és megjön az étvágy.

Mit egyen rákos, ha nincs étvágya

Mit egyen rákos, ha nincs étvágya

Fokozd az ízeket!

Egyéb esetekben a só hozzáadása helyett használj inkább aromás fűszernövényeket, amelyek fokozza az ízeket (pl. petrezselyem, kakukkfű, citromfű, zsálya, zsázsa, bazsalikom…) Emellett enyhén „mézesítsd” a sós ételeket is, vagy kevés sót tegyél a süteményekbe – készíts olyankor mézes-sós ételeket, ahogyan az jellemző az ázsiai konyhára. Ily módon összességében kellően fűszeresek, ízletesebbek, étvágygerjesztőbbek lehetnek az ételeid.

Segítsd elő a nyálképződést!

A szájszárazság –pl. egyes gyógyszerek, kemo vagy sugárterápia hatására csökkenti az ízérzetet. Így fontos a szervezet és a szájüreg megfelelő hidratáltság fenntartása elősegítésre, ami összefügg, az étvággyal. Étkezés előtt kiöblítheted a szádat, vagy ihatsz néhány korty citromos vizet, savanykás gyümölcslét stb. A mentolos rágógumi is enyhítetheti a szájszárazságot és a rossz szájízt.

Változatos elkészítési módok és igényes táplálás

A tányéron szépe elrendezett étel és annak többféle állaga (kenhető, lágy, omlós, grillezett, ropogós stb.) étvágygerjesztő hatású. A hosszabb ideig történő rágás is fontos, mivel ennek során az ízek nagyobb hangsúlyt kapnak. Élénkítheted a többi érzékedet is (látás, szaglás) játszadozva a színekkel és az illatokkal az étel tálalásakor. Emellett a kedélyes légkör megteremtése étkezés közben szintén serkentheti az étvágyat.


Mindig van KIÉRT, és MIÉRT!

Olvasd el gyógyulásról szóló sikertörténeteket:

Ugye te sem akarsz kimaradni?

történetek gyógyulásról

Kattints ide:

Ők már meggyógyultak



Ha az ételek íze megváltozik

A rákos betegek esetében a kezelések, gyógyszerek mellékhatásaként az ételek íze megváltozik és csökken az étvágy. A betegek az általuk addig kedvelt ételek ízét is kellemetlennek vagy nagyon intenzívnek érzik, mivel egyes italok, ételek íze felerősödik. Lehet, hogy néha fémes ízt érzel a szádban, akkor is ha iszol, ha rákbeteg vagy. Mindezért, nem lehet csodálkozni, ha romlik az étvágyad. De ilyenkor mit tegyél?

Változtass a táplálkozási szokásaidon

Ahelyett, hogy a régi ételeidhez ragaszkodnál, módosíts az étrendeden, és nyiss a számodra hasznos élelmiszerek felé. Ilyenek lehetnek az enyhe, semlegesebb ízek és a lágyállagúak (kompót, krémek turmixok) amelyeket jobban „csúsznak” mint a túl fűszeres ételek. A gyakori fogyás miatt megengedhető a kalóriadúsabb élelmiszerek fogyasztása is. Kemoterápia során különösen fontos, hogy találj kedvelt és javasolt ételeket a megfelelő mértékű tápanyagbevitel érdekében.


Videók a rákról

Ha meg akarod ismerni a daganatok kialakulását, az okait, akkor nézd meg ezt az oldalt.

Összegyűjtöttem a legfontosabb videóimat:

videók a rákról

Videók a rákról


Kerüld el a túl erős szagokat

Egyes étele illata étvágygerjesztő lehet, amikor jól vagy, viszont elveheti az étvágyadat egy bizonyos kezelés vagy gyógyszerszedés következményeként. Ilyenkor kerüld el az olyan erős szagú élelmiszereket, mint a halak, füstölt húsok felvágottak, egyes sajtok, grillezett húsok stb. Ha a főzés vagy a főtt étel szaga már önmagban kellemetlen számodra, egy ideig részesítsd előnyben a hideg ételeket (nyers zöldség-gyümölcs és igyál bioTomi vitaminkomplex-et).

Ellensúlyozd a savanyú vagy fémes ízt

Amikor az ételek túl savanyúnak tűnnek számodra, készítsd hozzájuk pl. párolt zöldséget, amely enyhíti ezt az ízt. Ha pedig savanyúnak érzed a legtöbb gyümölcsöt, akkor edd azokat kompót formában, mézzel édesítve. Amennyiben megjelenik a fémes íz a szádba, egy jó tanács: cseréld ki az étkeséhez, ételkészítéshez használt eszközöket, pl. fém evőeszközök helyett használj műanyagot, fémedényt helyett, üveget vagy porcelánt, és mellőzd a konzerveket.

Te mindent megteszel a gyógyulásért?

A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha te is a 80-85 százalékba tartozol, akinél nem örökletes a daganat, akkor nagy valószínűséggel az életmódod miatt alakult ki. Itt az ideje változtatnod, mert a daganatos sejtek nem az űrből érkeztek, hanem ezek a te sejtjeid.

Az egészségnek 3 alappillére van: Étkezés, Életmód, Környezet

Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a sorsodat, és TE megtegyél mindent, hogy újra egészséges legyél!

Tegyél a jövődért és a egészségedért MOST!

Ne hagyd, hogy a betegség legyőzzön!

Mindent megtenni a gyógyulásért

Megtámogatom az immunrendszeremet ezzel a szuper immunerősítő világújdonsággal!




Elolvasom
Elolvasom

Elolvasom
Elolvasom

Elolvasom
Elolvasom

Elolvasom
Elolvasom

INGYENES 27 RÉSZES VIDEÓ SOROZAT+ 3 DB AJÁNDÉK E-BOOK

BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL

TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!

  • Tartalom

  • Mi a daganat?

  • Hogyan fejlődik ki a daganat?

  • Milyen hagyományos gyógymódok vannak?

  • Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?

  • Mit (t)egyél?

  • Mit ne (t)egyél?

E-book ajándék

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!

Email címed*
Hogyan szólíthatak*

Kérdésed van?

Írd meg nekem bátran!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidről.

Ismét hangsúlyozzunk, hogy az Egészségesen Daganat Nélkül által forgalmazott termékek nem gyógyszerek, azaz ezek a termékek a hazai jogszabályok értelmében nem rendelkeznek hivatalosan betegséget gyógyító vagy megelőző hatással. A speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek, az élelmiszerek, étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesíthetik, hanem kiegészíthetik a hagyományos orvosi kezeléseket!

Legyél Egészséges!

Felhasznált irodalom:

bioTomi felhasznált irodalom Gyógynövény

bioTomi felhasznált irodalom Gyógynövény

bioTomi felhasznált irodalom méregtelenítés

bioTomi felhasznált irodalom méregtelenítés

bioTomi felhasznált irodalom rákellenes étkezés

bioTomi felhasznált irodalom rákellenes étkezés

bioTomi felhasznált irodalom rákgyógyítás

bioTomi felhasznált irodalom rákgyógyítás

https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet#obesity

https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods#section3

https://www.healthline.com/health/breast-cancer/foods-to-prevent-breast-cancer#general-ingredients

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer

https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/food-and-cancer-risk