Mit egyen rákos, ha nincs étvágya?
Gyakori az ízérzés elvesztése és az étvágytalanság a daganatos betegeknél. Amikor egy tartós betegség vagy kezelés felelős érte, az már hosszabb ideig csökkentheti az étvágyat. Javaslatok az evés élvezetének visszanyerésre, étvágyad visszatértének elősegítésére.
Az ízlelőbimbók általában több tényező befolyásolhatja: például szájszárazság, cink, vagy B3-vitamin hiány, gombásodás gyógyszerek, kemoterápia vagy sugárterápia stb. Emellett az életkor is: 50 év felett az ízérzékelés és a szaglás is romlik.

Egyes betegségek (pl. Alzheimer vagy Parkinsor-kór, agyi érkatasztrófa, fejsérülés stb.) szintén megváltozathatják az ízérzést és az étvágyat.
De a leggyakrabban olyan étvégycsökkenéstől van szó, amin lehet segíteni. Pl. a dohányzás abbahagyásával, cinkben gazdag ételek (több bab, dió, cereáliák stb.) vagy B3-vitaminokban bővelkedő táplálékok (állati eredetű táplálékok, dúsított gabonafélék stb.) fogyasztásával, illetve azon gyógyszerek lecserélésével, amelyeke elveszik az étvágyat. Így visszanyerhetjük az étvággyal együtt az evés élvezetét is. De mit tehetsz ennek az érdekében?
Ha az ételek kevésbé ízletesek a számodra
Egyél úgy ételt, ahogyan az jólesik. Az életkor előrehaladtával a sós íz érzékelése csökken először, a cukrosé utoljára. Emiatt az idős emberek jobban sózzák az ételeseiket, és előnyben részesítik a meglehetősen cukros desszertet. Ha te is az idősebb korosztályba tartozol, amíg nem jelent egészségi kockázatot (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén) illetve nem viszed túlzásba a dolgot, ez ne jelentsen problémát. Fogyaszd úgy az ételt, ahogy az élvezetes számodra, és megjön az étvágy.

Fokozd az ízeket!
Egyéb esetekben a só hozzáadása helyett használj inkább aromás fűszernövényeket, amelyek fokozza az ízeket (pl. petrezselyem, kakukkfű, citromfű, zsálya, zsázsa, bazsalikom…) Emellett enyhén „mézesítsd” a sós ételeket is, vagy kevés sót tegyél a süteményekbe – készíts olyankor mézes-sós ételeket, ahogyan az jellemző az ázsiai konyhára. Ily módon összességében kellően fűszeresek, ízletesebbek, étvágygerjesztőbbek lehetnek az ételeid.
Segítsd elő a nyálképződést!
A szájszárazság –pl. egyes gyógyszerek, kemo vagy sugárterápia hatására csökkenti az ízérzetet. Így fontos a szervezet és a szájüreg megfelelő hidratáltság fenntartása elősegítésre, ami összefügg, az étvággyal. Étkezés előtt kiöblítheted a szádat, vagy ihatsz néhány korty citromos vizet, savanykás gyümölcslét stb. A mentolos rágógumi is enyhítetheti a szájszárazságot és a rossz szájízt.

Változatos elkészítési módok és igényes táplálás
A tányéron szépe elrendezett étel és annak többféle állaga (kenhető, lágy, omlós, grillezett, ropogós stb.) étvágygerjesztő hatású. A hosszabb ideig történő rágás is fontos, mivel ennek során az ízek nagyobb hangsúlyt kapnak. Élénkítheted a többi érzékedet is (látás, szaglás) játszadozva a színekkel és az illatokkal az étel tálalásakor. Emellett a kedélyes légkör megteremtése étkezés közben szintén serkentheti az étvágyat.
Mindig van KIÉRT, és MIÉRT!
Olvasd el gyógyulásról szóló sikertörténeteket:

Ha az ételek íze megváltozik
A rákos betegek esetében a kezelések, gyógyszerek mellékhatásaként az ételek íze megváltozik és csökken az étvágy. A betegek az általuk addig kedvelt ételek ízét is kellemetlennek vagy nagyon intenzívnek érzik, mivel egyes italok, ételek íze felerősödik. Lehet, hogy néha fémes ízt érzel a szádban, akkor is ha iszol, ha rákbeteg vagy. Mindezért, nem lehet csodálkozni, ha romlik az étvágyad. De ilyenkor mit tegyél?
Változtass a táplálkozási szokásaidon
Ahelyett, hogy a régi ételeidhez ragaszkodnál, módosíts az étrendeden, és nyiss a számodra hasznos élelmiszerek felé. Ilyenek lehetnek az enyhe, semlegesebb ízek és a lágyállagúak (kompót, krémek turmixok) amelyeket jobban „csúsznak” mint a túl fűszeres ételek. A gyakori fogyás miatt megengedhető a kalóriadúsabb élelmiszerek fogyasztása is. Kemoterápia során különösen fontos, hogy találj kedvelt és javasolt ételeket a megfelelő mértékű tápanyagbevitel érdekében.
Kerüld el a túl erős szagokat
Egyes étele illata étvágygerjesztő lehet, amikor jól vagy, viszont elveheti az étvágyadat egy bizonyos kezelés vagy gyógyszerszedés következményeként. Ilyenkor kerüld el az olyan erős szagú élelmiszereket, mint a halak, füstölt húsok felvágottak, egyes sajtok, grillezett húsok stb. Ha a főzés vagy a főtt étel szaga már önmagban kellemetlen számodra, egy ideig részesítsd előnyben a hideg ételeket (nyers zöldség-gyümölcs és igyál bioTomi vitaminkomplex-et).
Ellensúlyozd a savanyú vagy fémes ízt
Amikor az ételek túl savanyúnak tűnnek számodra, készítsd hozzájuk pl. párolt zöldséget, amely enyhíti ezt az ízt. Ha pedig savanyúnak érzed a legtöbb gyümölcsöt, akkor edd azokat kompót formában, mézzel édesítve. Amennyiben megjelenik a fémes íz a szádba, egy jó tanács: cseréld ki az étkeséhez, ételkészítéshez használt eszközöket, pl. fém evőeszközök helyett használj műanyagot, fémedényt helyett, üveget vagy porcelánt, és mellőzd a konzerveket.
Még ezek a témák is érdekelhetnek
Kattints amire kíváncsi vagy
A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha te is a 80-85 százalékba tartozol, akinél nem örökletes a daganat, akkor nagy valószínűséggel az életmódod miatt alakult ki. Itt az ideje változtatnod, mert a daganatos sejtek nem az űrből érkeztek, hanem ezek a te sejtjeid.
Az egészségnek 3 alappillére van: Étkezés, Életmód, Környezet
Itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a sorsodat.
Tegyél a jövődért és a egészségedért MOST!
BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL
TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!
- Tartalom
- Mi a daganat?
- Hogyan fejlődik ki a daganat?
- Milyen hagyományos gyógymódok vannak?
- Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?
- Mit (t)egyél?
- Mit ne (t)egyél?

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!
Nézd meg az IMMUNERŐSÍTŐ VITAMINKOMPLEX termékeinket, amik akár segíthetnek jobban is lenni
- vegyszermentes
- adalékanyag mentes
- színezékmentes
Kérdésed van?
Írd meg nekem bátran!
Az email-es válaszadási idő: 3 munkanapon belül.

Szia, Krizsán Tamás vagyok...
2007-ben egy családi tragédia miatt kezdtem el foglalkozni a daganatos betegségekkel, azon belül is az alternatív gyógymódokkal.
Nincs is annál rosszabb, amikor egy közeli szeretted beteg, és nem tud rajta segíteni az orvostudomány.
A statisztikák szerint ma Magyarországon, minden 4-ik ember daganatos betegségben hal meg. Ez nem normális állapot szerintem.
Ha te vagy bármelyik hozzátartozod beteg, az nem egyenlő a halálos ítélettel, hiszen az orvostudomány ezeknek a nagy részét már tünetmentessé tudja tenni.
Ezen a honlapon összeszedtem neked, az évek során összegyűjtött információkat