Kurkumával a rák ellen: A kurkuma gyökerét több mint 5000 éve termesztik, népszerű az ázsiai ételekben, különösen Indiában. Lehet friss (nagyon ritka), vagy szárítva és porítva. A kurkuma egy curcumin nevű vegyületet tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és széles körben úgy vélik, hogy elősegíti az optimális májfunkciót.

rákellenes a kurkuma

rákellenes a kurkuma

Ezenkívül több száz olyan tudományos tanulmány is igazolja, hogy a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek növekedését, köztük a vastagbélrák, a májrák, a hasnyálmirigyrák, a húgyhólyagrák, a gyomorrák, a veserák, a vér (leukémia), a prosztatarák, a petefészekrák, a csontrák, az agyrák, bőrrák. A kurkumin kiváltja az apoptózist (a programozott sejthalált), ami a szervezet számára szükséges, hogy megszabaduljon a sérült sejtektől.

Azokban az országokban, ahol az emberek naponta körülbelül 100-200 mg (durván 1-2 teáskanál) a kurkumát fogyasztanak, a kutatás kimutatta, hogy bizonyos típusú rákok alacsonyabb arányban fordulnak elő.

Egy 2007-es amerikai vizsgálatban a kurkumint és a bélrák kezelésére szolgáló kemoterápiát együttesen használva azt mutatták, hogy a kurkumin hozzáadásával az étrendhez  több rákos sejtet ölt meg, mint a kemoterápia egymagában. Egy másik vizsgálatban a kurkumin segítette megállítani az emlőrák terjedését laboratóriumi állatokban.

Annak ellenére, hogy a kurkumint évtizedek óta széles körben kutatták, és klinikai vizsgálatokban egyértelmű rákellenes hatást mutatott, még mindig nem írják elő széles körben a rákterápia használatakor.

Hogyan tehetsz több kurkumát az étrendedbe?

kurkuma a rák ellen

kurkuma a rák ellen

A kurkuma gyökerét apróra vághatod, és hozzárakhatod az ételeidhez. A kurkuma por felhasználható a tojásra, levesekbe és mártásokba, vagy zöldségekre vagy csirkébe dörzsölve.

A kurkumin nem oldódik vízben, csak zsírban. Ezért legjobb, ha a kurkumát egy egészséges olajjal, például extra szűz olívaolajjal vagy kókuszolajjal kombinálod, amikor csak lehetséges. (Megjegyzés: soha ne használj olyan növényi olajokat, mint a kukorica, szója, repce, napraforgó stb., Mivel ezek gyulladás okozó olajok, hozzájárulnak a rákhoz, és gyakran avasak és genetikailag módosítottak.)

Nagyon előnyös, ha fekete borsot használsz a receptekhez kurkuma használatával. A fekete borsban lévő kémiai piperin fokozza a kurkumin hasznosulását, ezáltal növeli annak abszorpcióját a sejtekbe, beleértve a rákos sejteket.

Ne feledd, hogy a kurkumának nagyon erős a színe, amely könnyen elszínezheti a kezed, a ruhát és a munkalapot.

A lehetőségek végtelenek ezzel a sokféle fűszerrel és egy kis kurkuma könnyedén bevonható a napi rákellenes étrendbe.