Fokhagyma a rák kezelésében: A fokhagymát ételek ízesítéséhez használják, és egyedülálló a magas kéntartalma miatt. A kén mellett a fokhagyma arginint, oligoszacharidokat, flavonoidokat és szelént is tartalmaz, amelyek mindegyike kedvezően hathat az egészségre.

A fokhagyma jellegzetes szaga és íze az allicinből, a fokhagyma bioaktív vegyületeinek fő előfutárából származik, amelyek a fokhagyma gerezdek aprításával, összetörésével jönnek létre. A bioaktív vegyületeket olyan élelmiszerekben vagy táplálékkiegészítőkben határozzák meg, amelyek nem felelnek meg az alapvető táplálkozási szükségletek kielégítésének, amelyek felelősek az egészségi állapot változásáért.

A fokhagyma-kiegészítők négy csoportba sorolhatók: fokhagyma illóolaj, fokhagymaolaj, fokhagymapor és fokhagyma kivonat.

Fogyhagyma és a daganat összefüggése

Számos populációs vizsgálat összefüggést mutat a fokhagyma fokozott bevitele és bizonyos rákok, köztük a gyomorrák, a vastagbélrák, a nyelőcsőrák, a hasnyálmirigyrák és a mell daganatos megbetegedése között.

A populációs vizsgálatok multidiszciplináris vizsgálatok a népességcsoportok körében, amelyek vizsgálják a betegség okait, incidenciáját vagy terjedését, illetve megvizsgálják az egészséggel kapcsolatos beavatkozásokat, táplálkozási és táplálkozási bevitelt, illetve környezeti expozíciót.

A hét lakossági vizsgálatból származó adatok elemzése azt mutatta, hogy minél magasabb a nyers és főtt fokhagyma fogyasztása, annál kisebb a gyomor és a vastagbélrák kockázata.

A rák és a táplálkozás európai prospektív vizsgálata (EPIC) egy folyamatos multinacionális tanulmány, amely 10 különböző országból származó férfiakat és nőket érint. Ez a tanulmány a táplálkozásnak a rákra gyakorolt hatását vizsgálja. A tanulmányban a vöröshagyma és a fokhagyma magasabb bevitele a bélrák csökkent kockázatával jár együtt.

Fokhagyma a rák kezelésében

Fokhagyma a rák kezelésében

Az Iowa Women’s Study egy nagyszerű prospektív tanulmány, amely megvizsgálja, hogy az étrend, a testzsír eloszlása és más kockázati tényezők összefüggenek-e a rákos megbetegedésekkel az idősebb nők körében. A tanulmány megállapításai erős összefüggést mutattak a fokhagyma fogyasztás és a vastagbélrák kockázata között.

A legtöbb fokhagymát fogyasztó nőknél a distalis vastagbél ráknak 50% -kal alacsonyabb kockázata volt, mint azoknál a nőknél, akiknek a legalacsonyabb a fokhagyma fogyasztása.

Számos, Kínában végzett népességkutatás foglalkozott a fokhagymák fogyasztásával és a rák kockázatával. Egy vizsgálatban megállapították, hogy a fokhagyma, a különböző hagymák és a snidling gyakori fogyasztása a nyelőcső és a gyomorrák kockázatának csökkenésével jár együtt, és nagyobb mértékű kockázatcsökkenést tapasztaltak magasabb fogyasztás mellett.

Fokhagyma a rák megelőzésére

Hasonlóképpen, egy másik vizsgálatban az allium zöldségek – különösen a fokhagyma és a hagyma – fogyasztása a gyomorrák kockázatának csökkenéséhez kapcsolódott. Egy harmadik vizsgálatban az allium zöldségek (napi több mint 10 g / nap), különösen a fokhagyma és a scallionok nagyobb bevitele járult hozzá a prosztatarákrák körülbelül 50% -os csökkenéséhez.

A bizonyítékok azt is sugallják, hogy fokozott fokhagyma fogyasztás csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát. A San Franciscó-i öbölben végzett vizsgálat szerint a hasnyálmirigy-rák kockázata 54 százalékkal alacsonyabb azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségben fokhagymát fogyasztottak, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak.

Ezen kívül egy franciaországi tanulmány megállapította, hogy a fokozott fokhagymamennyiség összefüggésben áll az emlőrák kockázatának statisztikailag szignifikáns csökkenésével. A teljes kalóriabevitel és más megállapított rizikófaktorok figyelembevétele után a mellrák kockázatát csökkentették azoknál, akik nagyobb mennyiségű rostot, fokhagymát és hagymát fogyasztottak.

Három randomizált klinikai vizsgálat értékelte a fokhagyma bevitelének hatását a gyomorrákra. Egy olyan vizsgálatban, amely több mint 5000 kínai férfi és nő részvételével állt fenn a gyomorrákra nézve. A kutatók összehasonlították a 200 mg-osszintetikus allitridum adagolását , valamint minden második napon placebóval kiegészítést (egy inaktív anyagot vagy kezelést, amely ugyanúgy néz ki, mint az aktív hatóanyag vagy a vizsgált kezelés) 5 évig.

Az allitridumot és szelént kapott csoportban az összes tumor együttes kockázata 33% -kal csökkent, a gyomorrák kockázata pedig 52% -kal csökkent a csak placebót kapott csoporthoz képest.

Japánban is igazolták a fokhagyma rákellenes tulajdonságát

Egy másik véletlen besorolásos vizsgálat Japánban összehasonlította a fokhagyma-kivonat napi nagy dózisú (2,4 ml) és alacsony dózisú (0,16 ml) bevitelét 6 és 12 hónapos kezelés után a colorectalisadenoma (nem karcinómás tumorok) esetében. 12 hónap elteltével az alacsonyabb bevitelű csoport 67 százaléka új adenómákat fejlesztett ki, szemben a magas beviteli csoport 47 százalékával.

Egy kis, nem randomizált vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a fokhagymakivonatok bizonyos bőrdaganatokra való alkalmazása hasznos lehet. A vizsgálatban, amely 21 betegnél bázissejtes karcinóma volt, a héna (a fokhagymában található kénes vegyi anyag) 1 hónapos alkalmazása jelentősen csökkentette a daganat méretét 17 betegben, növelte a tumor méretét 3 betegben, nem volt változás 1 másik betegnél. A tumor méretének változása a 88 százalékos csökkenéstől 69 százalékos növekedésig terjedt, átlagosan 47 százalékkal csökkent.

A tanulmányi korlátok, beleértve a felhasznált fokhagyma mennyiségének és gyakoriságának jelentésére vonatkozó pontosságot, valamint a különféle fokhagyma termékek és mennyiségek felhasználásával végzett vizsgálatok összehasonlításának képtelenségét, általános következtetést levonni a fokhagymáról és a rák megelőzéséről, rendkívül nehéz.

Mivel a fokhagymát és a rákmegelőzést vizsgáló tanulmányok közül sokan több összetevőből álló termékeket használtak, nem világos, hogy a fokhagyma önmagában vagy más táplálkozási összetevőkkel kombinálva gyakorolja -e a legnagyobb hatást.

Jól megtervezett diétás tanulmányok emberekben, előre meghatározott mennyiségű fokhagyma (intervenciós vizsgálatok) szükségesek a potenciálisan hatékony bevitel meghatározásához. Különböző fokhagymakészítményeket közvetlenül összehasonlító tanulmányokra is szükség van.

A fokhagymából származó védőhatások az antibakteriális tulajdonságaiból vagy a rákot okozó anyagok kialakulását gátló képességéből adódhatnak, megakadályozhatják a rákot okozó anyagok aktiválását, javíthatják a DNS-javítást, csökkenthetik a sejtproliferáció vagy sejt-halál kiváltását.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Rákkutató Intézete nem ajánl semmiféle táplálékkiegészítőt a rák megelőzésére, de felismeri a fokhagymát, mint a rákellenes tulajdonságokkal rendelkező számos zöldség egyikét.Mivel a fokhagymakészítmények nem azonosak, nehéz meghatározni a fokhagyma pontos mennyiségét, amely a rák kockázatának csökkentéséhez szükséges lehet.

A WHO is ajánlja a fogyasztását

Továbbá a fokhagymában jelenlévő hatóanyagok idővel, kezeléssel és feldolgozással elveszíthetik hatékonyságukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általános felnőttek egészségmegőrzésre vonatkozó irányelvei: napi adag 2-5 g friss fokhagyma, 0,4-1,2 g szárított fokhagymapor, 2-5 mg fokhagymaolaj, 300-1000 mg fokhagymakivonatot vagy más olyan készítményeket, amelyek megfelelnek a 2-5 mg allicinnek.

Bár a fokhagymát biztonságosan használják a főzés során, a túlzott fogyasztás okozhat néhány kellemetlenséget az erős lehelet és testszag miatt. A fokhagyma alkalmanként allergiákat okozhat, amelyek enyhe irritációtól a potenciálisan életveszélyes problémákig terjedhetnek.

A friss fokhagyma gerezdek, kivonatok vagy olajok az üres gyomorban történő lenyelése esetenként gyomorégést, hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Egyes állati és emberi vizsgálatok arra utalnak, hogy a fokhagyma csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulint.

A fokhagymáról bebizonyosodott, hogy zavarja a vényköteles gyógyszereket, különösen a HIV-fertőzés szakinavirt (márkanevek: Invirase® és Fortovase®). A fokhagyma a saquinavir szérumszintjét akár 50 százalékkal is csökkentheti. A fokhagyma természetes vérhígítóként is tevékenykedik, ezért a várandós nőknek, műtéten átesett embereknek, és vérhígító gyógyszert szedő embereknek kerülniük kell.

Ezen kívül kémiai égési sérülések, kontakt dermatitis és hörgő asztma léphet fel, amikor fokhagymát a bőrön alkalmazzák. A fokhagymát szintén el kell kerülni azoknak az embereknek, akik hajlamosak a gyomorproblémákra, például a fekélyekre, mivel ez súlyosbíthatja az állapotot vagy új problémákat okozhat.

A fokhagyma 7 egészségügyi előnye

Szeretem a fokhagymát. Szinte minden étkezésemkor fogyasztom. Nagyon jó ízt és összetett aromát ad az ételeknek. A fokhagymának számos egészségügyi előnye van, és még a rákkal is harcolhat.

Már biztosan te is hallottál a fokhagyma gyógyító hatásairól. Természetes gyulladásgátló, antibakteriális, gombaellenes és antimikrobiális.

A történelem során a fertőzések megelőzésére használták. Bár a fokhagyma ugyanolyan idős lehet, mint a piramisok, a modern tudományos tanulmányok megerősítették a fokhagymának és hatóanyagainak hihetetlen egészségügyi előnyeit.

Az allicin a legfontosabb anyag, amelyet az alliumcsalád tagjának találunk (más allium tagok: hagyma, póréhagyma, metélőhagyma és mogyoróhagyma). Ez a kénes vegyület teszi a fokhagymát képessé a rák elleni harcra.

7  Tudományosan bizonyított módszer arról, hogy a fokhagyma hogyan segít

  1. A fokhagyma gazdag olyan tápanyagokban, mint a B6 és a C-vitamin, a szelén és a rost, valamint fehérje és szénhidrát is van benne.
  1. A fokhagyma kitűnő hatással van a szívre. A kutatók Szaúd-Arábiában megállapították, hogy négy fokhagymagerezd hatása olyan volt,mint az Atenolol nevű magas vérnyomás elleni gyógyszer. A vörösvértestek a fokhagyma kénes vegyületeit hidrogén-szulfid gázzá alakítják át, ami segít az erek kitágulásában és a vérnyomás csökkentésében. A fokhagyma akár 15% -kal is csökkenti a “rossz” koleszterinszintet, és bizonyítottan segít megelőzni az artériák keményedését (atheroszklerózis).
  1. A fokhagyma stimulálja az immunrendszert. Az Egyesült Királyságban az elsődleges hidegszezon során végzett egyik tanulmány szerint, a fokhagymát használó résztvevők között 60% -al kevesebb volt a megfázásos megbetegedés, valamint a tüneteik is kevésbé súlyosak volt, mint azoknak, akikplacebót kaptak. A zúzott fokhagyma teában (egy kis citrommal és mézzel) lehet az a segítség megfázás esetén, amit egész életedben kerestél!
  2. A fokhagyma erős antioxidáns. A szabad gyökök károsodása, amely a szervezet egészére kiterjedő gyulladást okoz, számos betegség és állapot kiváltó oka, beleértve a szívbetegséget, az elhízást, a cukorbetegséget, az öregedést, az Alzheimer-kórt és a rákot. A fokhagyma felerősíti a tested képességét a szabad gyökök elleni küzdelemben. Ha autoimmun betegségben szenvedsz (növekvő betegség a világon), fokhagymát kell a diétádba tenni!
  1. A fokhagyma hatékony a gombák és a paraziták ellen. A fokhagyma rendszeres fogyasztása segít megelőzni a baktériumok és paraziták negatív hatásait az ételeidben (beleértve az ételmérgezést). Tanulmányok során friss fokhagymát alkalmaztak az E. coli, a Staphylococcusaureus és a Salmonella enteritidis kezelésére. Ha olyan területeken élsz, ahol a férgek és paraziták problémát jelentenek, akkor a fokhagyma hasznos lehet. A zúzott fokhagymát krémmel vagy kókuszolajjal is összekeverheted, és helyileg alkalmazhatod a problémás területekre. A fokhagymát még a két világháború katonái is használták az üszkösödés megakadályozására. Tanulmányok vizsgálták a friss fokhagymát az E. coli, a Staphylococcusaureus és a Salmonella enteritidis kezelésére.
  1. A fokhagyma természetes (és nagyon hatásos) méregtelenítő. A fokhagyma nem csak a szabad gyökök feltöltésében kiváló, hanem a nehézfémek ellen is hatékony a vérben. Egy tanulmány szerint az elemgyártásban dolgozó férfiak szervezetében lévő ólom 19% -kal csökkent a fokhagymának köszönhetően.
  1. A fokhagyma nagyszerű a bőrnek. A fokhagyma kénes vegyületei kiválóak a bőr gyulladásos állapotai, például pikkelysömör, ekcéma és pattanások ellen. Persze tudjuk, hogy nem akarsz fokhagyma szagú lenni, de érdemes megpróbálni egy fokhagymát és kókuszolajat tartalmazómaszkot! A következő alkalommal, amikor látsz egy pattanást, dörzsöld be egy szelet nyers fokhagymával.

A fokhagyma használata a rák elleni küzdelemben kiváló választás. Képes méregteleníteni, csökkenteni a szabadgyökök károsodását, és erősíteni az immunrendszert – ezért természetes választás.

A rák elleni küzdelem a fokhagymával

A ráksejtek károsodnak az étrendi és környezeti toxinoktól, a burjánzó gyulladástól és a legyengült immunrendszertől, hogy csak néhányat említsünk. A fokhagyma kifejezetten ezeket a gyenge pontokat célozza meg, így extra védelmet nyújt a veszélyes mellékhatások nélkül.

Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma úgy tűnik, hogy megöli a leukémia sejteket, és lassítja a daganatok növekedését a prosztata, a húgyhólyag, a vastagbél és a gyomor szövetben. Több emberi kísérletre van szükség, de sok oka van arra, hogy miért válaszd a fokhagymát a rákellenes diétádban. Az allicin hatása mellett a fokhagyma rákellenes kvercetin is tartalmaz.

Olyan férfiak és nők között, akik több éven keresztül rendszeresen fogyasztották a fokhagymát az étrendjükben, 30% -kal alacsonyabb voltak a colorectalis, esophagealis és a gyomorrák előfordulása. A legnagyobb előnyök a nyers vagy apróra vágott, főtt fokhagymából származtak … a kiegészítőkkel nem voltak ugyanolyan drámai eredmények.

A kemoterápia és a sugárkezelések roncsolják az immunrendszert. Ha jelenleg hagyományos rákterápiákon estél át, iktasd be a fokhagymát az étrendedbe, mert 50% -os lendületet adhat az immunrendszerednek. Ez döntő fontosságú a rákos betegeknek a megfázás, az influenza és a fertőzések megelőzésében.

Hogyan lehet a legjobban kihasználni a fokhagymát?

A fokhagyma fej 10-20 egyedi gerezdet tartalmaz. Fel kell vágni, darabolni vagy zúzni nyersen, hogy kinyerjük belőle az allicint. Nem szabad vágni a fokhagymát főzés után, mert elveszíti az antioxidáns hatását.

A maximális hatás érdekében edd nyersen (vagy közel nyersen), amennyit csak tudsz. Főzés közben először a fokhagymát vágd bele az ételbe, és hagyd 5-10 percig állni, miközben elkészíted a többi összetevőt. Ezzel megadod az időd az allicinnek, hogy felszabaduljon.

Ez a kis zöldség minden bizonyított egészségügyi előnye segít a rák elleni küzdelemben is. A fokhagyma jó az egész testednek … a kopaszodástól a vastagbélrákig. Nincsenek hátrányai annak, hogy fokhagymát adj a szokásos táplálkozási tervedhez, a rák elleni küzdelem érdekében.

A kellemetlen szag ellenére,abszolút megéri hozzáadni a fokhagymát a finom salátádhoz, hogy harcolj a rák ellen, megakadályozd a megfázást, és megszabadulj a nehézfémektől!


Ezt a receptet minden rákosnak ismernie kell, aki meg akar gyógyulni!

Nézd meg:

Saláta daganatos betegeknek