Az árpafűlé mint erős antioxidáns

Az árpafűlé mint erős antioxidáns: Lenti tanulmányban árpafűlé párlatából előállított port vizsgáltak meg erősen toxikus oxidálódó vegyületekben, az árpafű antioxidáns hatásának tesztelése céljából.

Az oxidatív károsodást összefüggésbe hozták az öregedéssel, rákkal, HIV fertőzéssel és más immunhiányos betegséggel. Az oxidatív hatóanyagok az egészséges összetevőket toxikus állapotba hozzák.  Amikor a zsírok és olajok (lipidek) oxidálódnak, lebomlásuk során zsírsavak jönnek létre, reakcióba lépnek az aminosavakkal és fehérjékkel, veszélyeztetik az ember egészségét.  Ez a kutatás a glioxált vizsgálja, a cigaretta füstben megtalálható közismert, erős mutagént.  Az élő sejtek önvédelme az enzimeken és étrendi antioxidánsokon múlik.  Nagyszerű antioxidáns többek között a C-vitamin, a béta karotin és az E vitamin (alfa-tokoferol), de a növényekben még megannyi található.

Az árpafűlé mint erős antioxidáns

Az árpafűlé mint erős antioxidáns?

Ebben a kísérletben a 2”-0-Glikozil Izovitexint  (egy izoflavonoid,  rövidített nevén egyszerűen 2”-0-GIV) vontak ki zsenge zöld árpa leveléből.  Azt a képességét mérték, képes-e megakadályozni zsírok keletkezését a glioxál lebomlása során. Összehasonlításképpen elvégezték a méréseket egy E vitamin fajtán, az a-tokoferolon is. Mindegyik antioxidáns jelenlétében megmérték a glioxál mennyiségét, mely három különböző zsírból (zsírsavból) alakult ki. Mindezt nem állatkísérletben, hanem in vitro, kémcsőben végezték, és az eredményeket legalább kétszer reprodukálták.

A 2”-0-GIV csaknem 70%-ban gátolta a glioxál keletkezését. Az  „Alfa-tokoferol nagyobb gátló hatást mutatott az alsóbb szinteken. Másfelől a 2”-0-GIV  jobb hatásfokúnak mutatkozott, mint az a-tokoferol a magasabb szinteken.  A nagyobb számú kettős kötéssel rendelkező  2”-0-GIV  hatásosabb a zsírsav észterek ellen, mint az a-tokoferol. Minél több kötéssel rendelkezik egy lipid, annál több oxidációs terméket produkál.  A maximális  gátlás  82% volt, amit a 2”-0-GIV –vel tudtak elérni.  Az izoflavonoidokról,  így a 2”-0-GIV-ről is, feltételeztek antioxidáns aktivitást, mert képesek a fémionokkal kelát képzésre és a szabad gyökök kisöprésére. „Ráadásul a flavonoidok összetevői – jelentések szerint – befolyásolnak több biológiai folyamatot is. Hepatotoxicitás  /májkárosodás/ ellenesek,  gyulladás ellenes hatásúak, allergia ellenesek, és vírus ellenes aktivitást mutatnak.”

A 2”-0-glikozil izovitexin gátló hatása és az a-tokoferol hatása genotoxikus glioxál képződésre lipid peroxidációs szerkezetben: T.Nishyama, Y.Hagiwara – T.Shibamoto. Környezetvédelmi Toxikológiai Tanszék, Californiai Egyetem, Davis. Publ.: Food Chemical Toxicity. Vol.32. No.11. pp. 1047-1051, 1994. Vesd össze az eredeti tanulmánnyal:  Újszerű antioxidáns izolálása zsenge zöldárpa leveléből. Agricultural and Food Chemistry. Vo, 40, pp. 1135-1

Forrás: Wikipedia

Olvasd el ez a cikket is:

Árpafűlé és fekélyek