7 bizonyíték a búzafűlé hatásosságáról

A lébároktól egészen a bioboltokig mindenütt felbukkan a búzafű, mint az egyik legfontosabb összetevő a természetes étkezés világában.

A búzafűlevet a közönséges búza, a Triticum aestivum frissen hajtott leveléből préselik ki.

Termesztheted és elkészítheted otthon, vagy megvásárolhatod ital vagy por formájában.

A bűzafűlé sok mindenben segít, a máj méregtelenítésétől az immunfunkció javításáig.

Ebben a cikkben közelebbről szemügyre vesszük a búzafűlé bizonyítékokon alapuló előnyeit.

  1. A búzafűlé gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban

A búzafűlé kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Különösen magas az A, C és E vitamin tartalma, valamint gazdag a vasban, magnéziumban, kalciumban és aminosavakban.

A 17 aminosav közül nyolc lényegesnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes őket előállítani, így élelmiszerforrásokból kell bevinnünk ezeket (1).

A búzafűlének mintegy 70% a klorofill tartalma, ami egyfajta zöld növényi pigment, amelynek számos előnyös hatása van az egészségünkre (2).

Ezen kívül, számos fontos antioxidánst is tartalmaz, beleértve a glutationt és a C és E vitaminokat (3).

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szabadgyökök ellen harcolnak a sejtek károsodásának megelőzése és az oxidatív stressz csökkentése érdekében.

Vizsgálatok azt mutatták, hogy az antioxidánsok segíthetnek bizonyos problémák esetében, például szívbetegségek, rák, ízületi gyulladás és neurodegeneratív betegségek elleni védekezésben (4).

Egy tanulmány szerint a búzafűlé csökkenti az oxidatív stresszt és a koleszterinszintet a nagy zsírtartalmú diéta mellett is.

Ezen kívül, az étrendet búzafűlével kiegészítve fokozzák az antioxidánsok, a glutation és C-vitamin szintjét is (5).

Egy másik, a búzafűlé antioxidáns aktivitását értékelő laboratóriumi vizsgálat azt találta, hogy csökkenti a sejtek oxidatív károsodását (6).

Tekintettel arra, hogy a búzafűlére vonatkozó kutatás csak a laboratóriumi és az állatkísérletekre korlátozódik, több tanulmányra van szükség annak meghatározására, hogy az antioxidánsok hogyan befolyásolhatják az emberi szervezetet.

ÖSSZEFOGLALÁS: A búzafűlének magas a klorofil tartalma és gazdag a vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban. A laboratóriumi és az állatkísérletek azt mutatták, hogy antioxidáns tartalma megakadályozhatja az oxidatív stresszt és a sejtkárosodást.

  1. A búzafűlé csökkentheti a koleszterinszintet

A koleszterin egy viaszos anyag, amely a szervezetben megtalálható. Bár szüksége van a szervezetednek a koleszterinre, hogy hormonokat és epét termeljen, ha túl sok a koleszterin a vérben, megakadályozhatja a véráramlást és növelheti a szívbetegség kockázatát.

Számos állatkísérlet megállapította, hogy a búzafűlé csökkentheti a koleszterinszintet.

Egy vizsgálatban a magas koleszterinszintű patkányok búzafűlevet kaptak. Ennek hatására, az összkoleszterin, a “rossz” LDL-koleszterin és a triglicerid szintjük csökkent.

Érdekes módon a búzafűlé hatása hasonló volt ahhoz a gyógyszerkészítményhez (atorvasztatin), amit a magas vér koleszterin kezelésére alkalmaznak. (7).

Egy másik tanulmány a nagy zsírtartalmú diétán tartott nyulakat vizsgálta. 10 hét elteltével a diéta búzafűlével kiegészítve csökkentette a teljes koleszterinszintet és növelte a “jó” HDL-koleszterinszintet.(5).

Ezeknek az ígéretes eredményeknek ellenére további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a búzafű-kiegészítők hogyan befolyásolhatják a koleszterinszintet az emberekben.

ÖSSZEFOGLALÓ: állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a búzafűlé csökkentheti a vér koleszterinszintjét, de emberi tanulmányokra még szükség van.

  1. A búzafűlé segíthet megölni a rákos sejteket

A magas antioxidáns tartalmának köszönhetően néhány laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a búzafűlé segíthet megölni a rákos sejteket.

Egy laboratóriumi vizsgálat szerint a búzafűlé kivonat a szájrák sejtek terjedését 41% -kal csökkentette (8).

Egy másik laboratóriumi vizsgálat során a búzafűlé a sejtek elhalását indukálta és a leukémiás sejtek számát 65% -kal csökkentette a kezelést követő három napon belül (9).

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a búzafűlé segíthet a hagyományos rákkezeléssel kombinálva minimalizálni a káros hatásokat.

Egy tanulmány szerint, melyben 60 mellrákos beteget vizsgáltak, a búzafűlé csökkentette a károsodott csontvelő-funkció kockázatát, amely a kemoterápia egyik gyakori szövődménye (10).

Azonban még mindig nincs bizonyíték a búzafű rákellenes hatásairól az embereknél. További tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatja az emberekben a rák kialakulását.

Összegzés: Vizsgálatok azt mutatják, hogy a búzafűlé segíthet megölni a rákos sejteket és csökkenti a rák kialakulását. Emellett egy humán vizsgálat azt is kimutatta, hogy csökkentheti a kemoterápia szövődményeit.

  1. A búzafűlé és a vércukorszint-szabályozás

A magas vércukorszint a tünetek széles körét okozhatja, beleértve a fejfájást, a szomjúságot, gyakori vizelést és a fáradtságot.

Idővel a magas vércukorszint komoly következményekkel járhat, mint az idegkárosodás, a bőrfertőzések és látásproblémák.

Néhány állatkísérlet azt mutatta, hogy a búzafűlé segíthet a vércukorszint szabályozásában.

Egy vizsgálatban, melyben búzafűlevet adtak diabéteszes patkányoknak, módosultak bizonyos enzimek szintjei, amelyek csökkentik a vércukorszintet (11).

Egy másik tanulmány szerint, a diabeteszes patkányok 31 napig tartó búzafűkivonattal való kezelése, jelentősen csökkentette az állatok vércukorszintjét (12).

A kutatások, melyek a búzafű vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálják, csak az állatokra korlátozódnak. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatja az emberekben a vércukorszintet.

ÖSSZEFOGLALÓ: állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a búzafűlé hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez, bár több emberi vizsgálatra van szükség.

  1. Csökkenti a gyulladásokat

A gyulladás az immunrendszer által kiváltott normális válasz, amely védi a szervezetet a sérülésektől és fertőzésektől.

A krónikus gyulladás azonban feltételezhetően hozzájárul a rák, szívbetegségek és autoimmun betegségek (13) kialakulásához.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a búzafű és összetevői csökkenthetik a gyulladást.

Egy 23 emberből álló kis vizsgálatban a búzafűlé hatását a vastagbélgyulladás által jellemzett fekélyes vastagbélgyulladásra figyelték.

Alig 1/2 csésze (100 ml) búzafűlé egy hónapon keresztül csökkentette a betegség súlyosságát és a végbél vérzését ulceratív vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél (14).

A búzafűlé gazdag klorofillban és növényi pigmentekben és erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy laborvizsgálat azt mutatta ki, hogy a klorofill gátolja a gyulladást kiváltó specifikus fehérje aktivitását (15).

Továbbá egy másik laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a klorofill-vegyületek csökkentik a gyulladást az artériákból kivont sejtekben (16).

A legtöbb kutatás a búzafűlé bizonyos összetevőire vagy a búzfűlé bizonyos állapotra gyakorolt ​​hatására koncentrál. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megmérjük annak lehetséges gyulladáscsökkentő hatásait az általános populációra.

ÖSSZEFOGLALÓ: A tanulmány szerint a búzafűlé segíthet a fekélyes vastagbélgyulladás, a gyulladásos bélbetegség kezelésében. Ezen kívül a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a klorofill szintén csökkentheti a gyulladást.

  1. Segíthet a súlycsökkenés fokozásában

Sokan elkezdték a búzafűlé étrendjükbe történő bevitelét, amely gyors és kényelmes módja a fogyás elősegítésének.

A búzafűlé olyan tilakoidokat tartalmaz, amelyek megtalálhatók a növényekben, és amik klorofillt tartalmaznak.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy maga a búzafűlé fokozhatja a súlycsökkenést, számos tanulmány kimutatta, hogy a tilakoidokkal való táplálék kiegészítés növelheti a jóllakottságot és elősegítheti a súlycsökkenést.

Egy kis vizsgálatban a magas szénhidráttartalmú étkezést kiegészítették a tilakoidokkal, eredményként fokozták a jóllakottság érzését (17).

Hasonlóképpen egy patkányokon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a tilakoidokkal való kiegészítés fokozza a jóllakottságot a gyomor kiürülésének lelassításával és az éhségcsökkentő hormonok felszabadulásával (18).

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a nagy zsírtartalmú diétákban a tilakoidok adagolása csökkent táplálékfelvételt és alacsonyabb testsúlyt eredményezett, összehasonlítva egy kontrollcsoporttal (19).

Ne feledje azonban, hogy a tilakoidok sok más táplálékforrásban megtalálhatók, beleértve a zöld és a leveles zöldséget, pl. a spenótot, a káposztát és a salátát.

Ezen vizsgálatokban a tilakoidok koncentrációja sokkal nagyobb volt, mint ami a búzafűlében jellemző.

A búzafűlének a testsúlycsökkentésre gyakorolt ​​hatásáról sem kutatunk. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálhassuk az emberek fogyására gyakorolt hatását.

ÖSSZEFOGLALÁS: humán és állatkísérletek azt mutatták, hogy a búzafűlében és más zöld zöldségekben megtalálható tialakoidok növelhetik a jóllakottságot és elősegítik a fogyást.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a nagy zsírtartalmú diákban a tilakoidok adagolása csökkent táplálékfelvételt és testsúlycsökkenést eredményezett, összehasonlítva egy kontrollcsoporttal (19).

Ne feledd azonban, hogy a tilakoidok sok más táplálékforrásban megtalálhatók, beleértve a zöld zöldséget és a leveles zöldséget, pl. a spenótot, a káposztát és a salátát.

Ezen túlmenően, a vizsgálatok során kiderült, hogy a tilakoidok koncentrációja sokkal nagyobb a búzafűlében.

ÖSSZEFOGLALÁS: humán és állatkísérletek azt mutatták, hogy a búzafűlében megtalálható tilakoidok növelhetik a jóllakottságot és elősegítik a fogyást.

  1. A búzafűlé könnyen hozzáadható a táplálékhoz

A búzafűlé széles körben elérhető.

Továbbá, ha vagy otthon termesztesz búzát, akkor te is elkészítheted.

A búzafűlé keverhető salátaöntetekhez, teákhoz vagy egyéb italokhoz is.

ÖSSZEFOGLALÁS: A búzafűlé különféle módokon fogyasztható. Nagyon könnyű hozzáadni a diétához.

Óvintézkedések és mellékhatások

A búzfűlé általában biztonságosnak tekinthető a lisztérzékenység vagy a gluténnel szembeni érzékenység esetén is. Ez azért van, mert csak a búzamag tartalmaz glutént, nem pedig a búzafű.

Azonban, ha érzékeny vagy a gluténre, a legjobb, ha konzulsz a kezelőorvosoddal, mielőtt fogyasztanád a búzafűlevet.

Néhány embernél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hányinger, a fejfájás vagy a hasmenés, miután fogyasztották a búzafüvet lében vagy a kiegészítő formájában. Ha ezeket vagy bármely egyéb káros hatást tapasztalsz, akkor az adag csökkentése a legjobb megoldás.

Ha a negatív tünetek továbbra is fennállnak, fontold meg az egészségügyi szakemberrel való beszélgetést, vagy távolítsd el a búzafűlevet az étrendedből.

ÖSSZEFOGLALÁS: A fagyasztott búzafűlé gluténmentesnek tekinthető, de különleges óvintézkedéseket kell tenni, ha glutén érzékenységed van.

A búzafűlé és összetevői számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, beleértve a fogyást, csökkenti a gyulladást, alacsonyabb koleszterint és jobb vércukorszintet eredményez.

INGYENES 27 RÉSZES VIDEÓ SOROZAT+ 3 DB AJÁNDÉK E-BOOK

BENNE 8 ÉVNYI KUTATÁSI ANYAG ÖSSZEFOGLALVA A RÁKRÓL ÉS A GYÓGYULÁSRÓL

TELJESEN AZ ALAPOKTÓL, MERT NEM VAGY ÁLDOZAT, SEGÍTHETED A GYÓGYULÁSODAT!

  • Tartalom

  • Mi a daganat?

  • Hogyan fejlődik ki a daganat?

  • Milyen hagyományos gyógymódok vannak?

  • Milyen alternatív módszerekkel tudsz gyógyulni?

  • Mit (t)egyél?

  • Mit ne (t)egyél?

E-book ajándék

Ha valóban meg akarsz gyógyulni, akkor ezeket mindenképpen tudnod kell!

Email címed*
Hogyan szólíthatak*

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidről

Legyél Egészséges!

Kérdésed van?

Írd meg nekem bátran!