Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére

Kenyerek só és adalékanyagok nélkül.

A jó kenyér legfontosabb alapanyaga a liszt, de kizárólag teljes kiőrlésű lisztből nem tudunk jó kenyeret készíteni. Ezért keverjük a lisztet általában 60:40 %-os arányban, amiből a 60 százalék a fehérliszt legyen.

A 40 %-ra használhatunk teljes kiőrlésű búza vagy rozslisztet, grahamlisztet, kukoricadarát, gabona és burgonyapelyhet, csírákat, olajos magvakat, stb.

A gabonapelyheket előzetesen forrázzuk le, és áztassuk be, hogy elég folyadékot szívhassanak magukba.

A kovászt úgy készíthetjük, hogy 2 dkg élesztőt 2 dl langyos vízben feloldunk, és hozzá keverünk annyi lisztet, hogy jó tejföl sűrű masszát kapjunk. Ezt egy jó nagy tálban készítjük, hogy meg tudjon duzzadni. Letakarjuk, és langyos helyen állni hagyjuk. 6-8 órán keresztül érleljük, úgy, hogy 1-2 óránként megkeverjük. Később elég, ha a kisült kenyérből teszünk félre egy vastag szeletnyit a kovászhoz.

A liszten és a kovászon kívül még nagyon fontos a szénsavmentes ásványvíz a kenyérhez, 1 kg liszthez kb 7-8 dl-t számolhatunk. Rugalmas, ne túl kemény tésztát kapjunk

Ha az alapanyagokat össze kevertük, nagyon fontos a dagasztás. Kb 20-40 percig tarthat a dagasztás, addig, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és az edény faláról.

Dagasztás után kelni hagyjuk a tésztát, legalább egy óráig, míg a mennyiség a duplájára nem nő.

Ezután lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk a kenyeret, olajjal kikent tálba helyezzük.

A sütés előtt kb 5 perccel gyújtsuk be a sütőt, és helyezzünk kb 2 liter vízzel teli lábast a sütő aljába.

10-15 percig nagy lángon süssük a kenyeret majd kb fele hőmérsékleten kb 1-1,5 órán át süssük. A sütési idő függ a kenyér nagyságától. Mielőtt kivesszük a kenyeret, kenjük át paprikás vagy sima forró vízzel, ettől lesz fényes a teteje. A kisebb kenyerekhez, zsemlékhez, kiflikhez kevesebb sütési idő kell.

A lent leírt kenyerekhez, péksüteményekhez ugyanezt az előkészítési eljárást kell alkalmazni.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Félbarna kenyér

70 dkg graham liszt, 30 dkg búzaliszt, 4 dkg élesztő, 2 dl víz.

Készíthetünk belőle kenyeret, cipókat, kifliket és egyéb péksüteményeket is, a fent leírtak alapján.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Rozskenyér

50 dkg rozsliszt, 60 dkg búzaliszt, 4dkg élesztő 2 dl vízbenn felfuttatva vagy egy adag kovász, 2 mokkáskanálnyi köménymag.

Mielőtt a sütőbe tesszük, a kenyerek tetejét locsoljuk meg hideg vízzel és hintsük  meg liszttel.

 

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Krumplis kenyér 1.

30dkg rozsliszt, 60 dkg búzaliszt, 30dkg héjában főtt krumpli, köménymag, élesztő vagy kovász, víz.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Krumplis kenyér 2.

50 dkg búzaliszt, 50 dkg rozsliszt, 50dkg héjában főtt áttört krumpli, őrölt kömény, kovász vagy 4dkg élesztő, víz, feketebors.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére: Krumplis kenyér 3.

70 dkg búzaliszt, 1 kg héjában főtt áttört krumpi, 2 dkg élesztő, ásványvíz.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Krumplis cipó

1 kg áttört burgonya, 60dkg búzaliszt, 6 dkg vaj, 1,5 dkg élesztőből készült kovász, ásványvíz.

A kenyereket és a cipót a fenti leírás alapján készítsük.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Snidlinges barna kenyér

20 dkg rozsliszt, 40 dkg búzaliszt, 20 dkg zabpehely, amit előtte legalább 15 percig forró vízben áztattunk, 3 dkg élesztőből készült kovász, egy nagy csokor snidling apróra vágva, víz.

Készíthetünk belőle kenyeret vagy cipót, a fent leírtak alapján.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Fűszeres lepény

A nem túl barna kenyerek tésztájából készíthető:

A megkelt tésztát összegyúrjuk, / egy nagy tepsire méretezve / olvasztott, de kicsit vissza dermesztett margarinnal, és apróra vágott zöldfűszerekkel: Borsikafű, petrezselyem, snidling, bazsalikom, de ízlés szerint választhatunk zöldfűszereket.

A tésztát másfél cm vastagságúra nyújtjuk, olajjal kikent, kilisztezett sütőlapra tesszük, és rózsaszínűre sütjük.

 

Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére Krumplis pogácsa

fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 maroknyi graham liszt, 4 nagy héjában főtt, áttört burgonya, 1 teáskanál élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1 teáskanálnyi méz, 20 dkg bio margarin vagy 1,5 dl hidegen sajtolt olaj.

Az élesztőt a mézzel és kevés langyos vízzel futtassuk fel.

Keverjük össze a liszteket, ha a margarinnal dolgozunk, akkor morzsoljuk bele, ha az olajjal, akkor azt a félig dagasztott tésztába tesszük. Tegyük hozzá a kihűlt áttört krumplit, a felfuttatott élesztőt, és a maradék vizet. Alaposan dolgozzuk össze. Takarjuk le, és langyos helyen dagasztjuk egy órát, amíg kb duplájára dagad.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 1,5 cm vastagra, és szaggassuk ki. Tegyük kikent tepsibe, úgy, hogy a pogácsák között hagyjunk elegendő távolságot, hiszen kb kétszeresére fog sütés közben megnőni.

A tetejét kicsit vagdaljuk be, kenjük be langyos vízzel, és megszórhatjuk len vagy szezámmaggal.

Forró sütőben süssük meg.

Forrás: Wikipedia

Nézd meg ezeket a recepteket is:

Receptek: Daganatos betegeknek egytálételek

Kövess minket az fb-n is:

Egészségesen Daganat Nélkül

Fontos!!

Ezt olvasd el:

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Növekedést stimuláló faktor és teljes értékű táplálék

Immunműködés és növekedési hormon stimulálás

Klinikai vizsgálatok: Immunrendszer

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Élelmiszer adalékanyagok és növényvédő szerek ellenszerei

Klinikai Esettanulmányok: Ellenállóképesség és állóképesség

Immunműködés – immunerősítés

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével 2.

Iratkozz fel a hírlevelünkre te is!

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidrő

Legyél Egészséges!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

Szerző | 2017-10-03T16:51:07+00:00 2016. június 20.|Kategóriák: Egészség, Receptek| Receptek: Kenyerek daganatos betegek részére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás