Étrend daganatosoknak 2017-10-03T17:28:34+00:00

Étrend daganatosoknak

Étrend daganatosoknak. A bőr és tüdő mellett a rákkeltő anyagokkal kapcsolatba kerülő szerveink a szájüreg, a gyomor, és a bélrendszer. Az egyidejűleg fennálló hiányos és helytelen táplálkozás a felelős a testi gyengeségért, az anyagcserét terhelő folyamatok kialakulásáért és a szervezet immunrendszerének gyengüléséért. Ezzel szemben a megfelelő táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében. Jól ismert ezen a téren a sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem hatása. Ezen felül az utóbbi időben több növényben találtak olyan védőanyagokat, amelyek rákkeltő anyagok vagy rákos sejtek ellen hatnak. Épp a rákterápia alatt vagy után van rendkívüli jelentősége a helyes táplálkozásnak.

Étrend daganatosoknak

Étrend daganatosoknak

Étrend daganatosoknak: Hiányállapotok megszüntetése

A táplálkozásuk energiát, építő és üzemanyagot biztosít a szervezetünk fenntartásához. A következő hiányállapotok fordulhatnak elő:

Étrend daganatosoknak csökkent energiafelvétel:

A rákos betegek energiafelvétele az étvágytalanság, az ételundor, a hányinger vagy a hasmenés miatt elégtelen lehet, és ez hozzájárulhat testi legyengülésükhöz. Ugyanakkor vannak olyan daganatok, főképpen a gyomor és a tüdő és a hasnyálmirigy daganatai, amelynek kifejezetten nagy az energiaigénye. De a többi daganatra is érvényes, hogy a szervezetnek a sebgyógyuláshoz és az immunvédelem biztosításához a tápanyagok fokozott bevitelére van szüksége. Ezért fontos, hogy a testsúly ne csökkenjen és a napi energiafelvétel meglegyen.

Étrend daganatosoknak: A létfontosságú anyagok hiánya

A létfontosságú anyagok – vitaminok és ásványi anyagok és nyomelemek

A létfontosságú anyagok – vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiánya lassítja az anyagcserét és az immunrendszer működésest. Ezáltal csökken a méregtelenítés és a toxikus anyagok kiválasztása és növekszik a szervezet betegségekkel szembeni fogékonysága. A rákos betegek szempontjából ennek különösen nagy jelentősége van, ugyanis ennek következtében a rákos sejtekkel szembeni harc illetve a gyógyulási folyamat, beleértve a recidíva megelőzését is, károsodhat.

Étrend daganatosoknak: Ne fogyassz rákkeltő anyagokat

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekben potenciálisan rákkeltő anyagok is találhatóak. Ilyen például a szagos müge természetes hatóanyag (cumarin) éppúgy, mint a spenót műtrágyázás következtében mesterségesen megnövelt nitrát tartalma. Mivel szinte alig van olyan élelmiszer, amely nem rejt ilyen veszélyeket, szinte kivédhetetlen, hogy ne kerüljenek toxikus anyagok a szervezetünkbe. Másrészről viszont némi tudatossággal és ismeretek birtokában táplálékunk célzott kiválasztásával csökkenthetjük a szervezetünket ért toxikus hatások mértékét.

Étrend daganatosoknak zsírok:

Az állati zsírok megterhelik a szervezetet, és az anyagcserét, a szívet és a keringést. A túl sok zsírfogyasztás fokozott rizikót jelent, a vastagbél és a végbélrák keletkezés szempontjából. A legfőbb problémát a kolbászokban, sajtokban, húsokban, süteményekben és az édességekben lévő úgynevezett rejtett zsírok jelentik.

Ugyanakkor a szervezetnek szüksége van bizonyos növényi eredetű zsírokra, amelyek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ezek a jó minőségű hidegen sajtolt növényi olajokban találhatóak meg.

Étrend daganatosoknak hús:

A húsfogyasztás általában a jólét és a luxus jele. Gyakori a túlzott mértékű disznóhús és marhahúsfogyasztás, pedig bizonyos rákfajtákat (főleg a vastagbélrák) kialakulását segíti elő. Ezért a hatásért főleg a húsokban található zsiradékfelelős, de az állati fehérjékből és bélben felszabaduló különböző bomlástermékek és a húskészítmények adalékanyagi is szerepet játszanak.  Sokkal kisebb gondot jelent a szárnyasok és tengeri halak fogyasztása.

Nitrát, nitrit nitrozamin. Ezeknek az anyagoknak a káros hatása csak igen kismértékben védhető ki. De a C-vitamin, az E-vitamin és egy nyomelem, a szelén bizonyíthatóan véd a nitrozamin káros hatásaival szemben, ezért a megelőzés céljából fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget.

Penészgombák: Soha ne fogyasszunk olyan élelmiszert, amely megpenészedett vagy csak egy kicsit penészes. A penészgombák az élelmiszerben szerteágazó, láthatatlan gombafonalakat képeznek, és mérgező anyagokat termelnek, amelyek elősegíthetik a gyomor és a májrák keletkezésest. A kenyér és a dió gyakran lesz penészes.

Étrend daganatosoknak: Só

Az ételek túlzott sózása gyomorrákot okozhat. Ezért is ajánlatos a só fogyasztás mérséklése. Gyakran elegendő már az is, ha nem fogyasztunk készételeket, konzerveket és sós süteményeket, amelyek általában túl sok sót tartalmaznak. Ne sózzuk meg utólag az ételeket, ne fogyasszunk füstölt vagy pácolt húst.

Cukor: A túlzott cukorfogyasztás megváltoztatja a bélflórát, és elősegítheti a bélben a gombák pl. a Candida gomba elterjedését is. Emésztési zavarok, bőrbetegségek, ízületi problémák testsúlycsökkenés és az immunrendszer fokozott terhelése lehet a következménye. Manapság az átlagos cukorfogyasztás kb.100-150 gramm/nap személyenként, amely sokkal több, mint az ajánlott napi 10-20 gramm.

A helyes táplálkozás

A gyógyulási kilátások javulását és recidívák megelőzését a rákkeltő anyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának elkerülése valamint a táplálék megfelelő kiválasztása és összeállítása is elősegíti.

Étrend daganatosoknak: Teljes értékű táplálék

Egy élelmiszer annál közelebb áll ahhoz, hogy teljes értékű legyen, minél jobban megmaradt eredeti természetes állapotában. A legértékesebbek a nyersen fogyasztott termékek, vagyis a nyers zöldségek és a friss gyümölcsök. Az ételek annál többet veszítenek biológiai értékükből, minél több változást idéz elő az előkészítés vagy főzés. A biológiailag értéktelen élelmiszerek legextrémebb példái a konzervek és a fast food ételek és a finomított cukor. Ezek szinte tisztán csak energiahordozónak tekinthetőek (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) és alig tartalmaznak létfontosságú anyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket) Az átállás a teljes értékű táplálkozásra fokozatosan történjen. A nyers koszt és teljes kiőrlésű gabonatermékeket soka kezdetben nem jól tűrik. A táplálkozás túl gyors átállítása az ilyen típusú étkezésre különböző panaszokat okozhat, mint például felfújódás, böfögés, hasmenés és hascsikarás. Fogyassz először inkább csak olyan teljes értékű élelmiszereket, melyek nem okoznak panaszt.

Étrend daganatosoknak: Ballasztanyagok (rostok):

A ballasztanyagok a gyümölcsökből, zöldségekből és a gabonafélékből származó emészthetetlen növényi alkotórészek. Fokozzák a bélműködést, ezáltal megelőzik a bélrenyheséget és a székrekedés kialakulását. De tudjuk azt is, hogy a rost dús táplálkozás egyik védőfaktora a vastagbélrák kialakulásának.

Az ételek kíméletes elkészítése: Főleg a vitaminok és az ásványi anyagok károsodnak a különböző előkészítési folyamatok során. Már az is, hogy a vegyszerezett gyümölcsök és a zöldségek egy részét meg kell hámozni. ami közel 20-60% vitaminveszteséget okoz. ugyanis a vitaminok nagy része a héj alatt van. Az aprítás pedig a vitaminok közel 30% veszteséget okoz. A zöldségekben lévő vitaminok főleg a főzés közben sérülnek, szabályszerűen kimosódnak a növényekből. Éppen ezért a zöldségek rövid távú párolása sokkal egészségesebb, mint a hosszú ideig tartó főzés.

Étrend daganatosoknak: Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Ezek a létfontosságú anyagok elősegítik a szervezet méregtelenítését és kedvezően befolyásolják az immunrendszer működését is. Legfontosabbak az a C és az E- vitaminok és a béta karotin illetve egy nyomelem a szelén. Ezen kívül egy ásványi anyagokról, kalciumról tudjuk, hogy védő szerepe van a vastagbél daganatok kialakulása szempontjából. A cinket, mint immunrendszert erősítő anyagok tartják (éppen úgy, mint az orotsavat) ezért a cink-orotátot egyes terapeuták a rákterápiában alkalmazzák.

Étrend daganatosoknak: Rákellenes növényi anyagok:

Viszonylag újak az ismereteink bizonyos növényi anyagokról, amelyek gátolják a rákos sejtek működését. Olyan természetes anyagokról van szó, amelyeket, a növényeket nyilvánvalóan azért termelnek, hogy önmagukat védjék a kártevőktől. Az egyes anyagok pontos hatásmódja még korántsem ismert. Valószín, hogy ezekkel az anyagokkal a népi gyógyászat régről ismert tanácsainak tudományos alapjait erősíthetjük meg, miszerint a fekete áfonya, a cékla, a szőlőlé, a fokhagyma, vagy a brokkoli fogyasztása szerepet játszhat a rák megelőzésében és a kezelésben is. A számos növényi eredetű anyag közül említsük mega karotinoidokat. Ezeket az anyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek: fejes káposzta, brokkoli, paradicsom, sárgarépa, spenót, fokhagyma, és hagyma.

Vigyázz a diétával: A rákos betegség esetén legyünk óvatosak, ha bármilyen diétát akarunk tartani és okvetlen beszéld meg a terapeutáddal.

Ugyanis a diétázás óhatatlanul bizonyos tápanyagok felvételének csökkenését vagy megszűnését okozza, é ez veszélyezteti, elsősorban a vitaminok az ásványi anyagok és a nyomelemek hiánya révén a szervezet normális anyagcseréjét és az immunrendszer működését. Ugyanakkor ismert a tumorszövetnek az a tulajdonsága, hogy saját energia és vitamin ásványi anyag és nyomelemellátását elsődlegesen biztosítja. Ezért a hiányos táplálkozásból eredő károsodások csak a többi szerveken fejlődnek ki, ugyanis a tumort nem lehet kiéheztetni. További információkat kaphatsz a helyes táplálkozásról a speciálisan daganatosoknak szóló receptkönyvekből. Itt álljon pár speciális recept.

Forrás: Wikipedia

Búzafűlé

Kövess minket az fb-n is:

Egészségesen Daganat Nélkül

Fontos!!

Ezt olvasd el:

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Növekedést stimuláló faktor és teljes értékű táplálék

Immunműködés és növekedési hormon stimulálás

Klinikai vizsgálatok: Immunrendszer

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Élelmiszer adalékanyagok és növényvédő szerek ellenszerei

Klinikai Esettanulmányok: Ellenállóképesség és állóképesség

Immunműködés – immunerősítés

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével 2.

Iratkozz fel a hírlevelünkre te is!

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidrő

Legyél Egészséges!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás