C-vitamin

C-vitamin (aszkorbinsav): az alapvitamin

A szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen nutriens, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet.

Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézik elő. A fehérvérsejtekkel együtt a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében is részt vesz. A C-vitamint a véráram szállítja a megfelelő helyekre, a felesleget a szervezet a vizelettel üríti.

Széles körben használják táplálékkiegészítőként, ezért általában jól ismeri mindenki. A kutatások szerint világszerte a C-vitamin a leggyakrabban szedett vitamin – életkortól és életmódtól függetlenül (akár önmagában vagy multivitamin formájában).

A C-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely a vizeleten keresztül könnyen kiürül a szervezetből, ha nincs rá szükség.

Oly fontos vitamin, hogy szinte minden emlős sejtszinten képes az előállítására, az ember viszont sajnos nem tud C-vitamint szintetizálni a saját szervezetében (a gorillákhoz, csimpánzokhoz, denevérekhez, madarakhoz és tengerimalacokhoz hasonlóan), ezért a táplálékunkkal együtt kell bevinni azt.

A C-vitamin elsősorban védelmi szerepet tölt be a szervezetben. A C-vitamint tartalmazó citrusféléket már az 1700-as években a skorbut egyik ellenszereként ismerték.

Brit katonák figyeltek fel először arra a jelenségre, hogy szervezetükben a hosszú tengeri utak során a C-vitamin mennyisége jócskán lecsökkent (vérző ínyt, lassú sebgyógyulást, bőrelszíneződést tapasztaltak). Miután később felismerték, hogy a lime és a citrom jó hatással van ezen hiánybetegségekre, rendszeresen szállítottak magukkal ilyen gyümölcsöket a hajóikon.

A C-vitamin szerepe messze túlmutat pusztán a bőr és az íny védelmén. Egyes szív-és érrendszeri betegségek, a rák, az ízületi megbetegedések és a szürke hályog egyaránt összefüggnek a C-vitamin-hiánnyal, és ezen betegségek megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitellel részben megelőzhetők.

A C-vitamin védelmi szerepét elsősorban antioxidánsként tölti be, azaz képes megakadályozni vagy legalábbis késleltetni a szervezetben zajló, sejtszintű oxidációs folyamatokat. Hasonló antioxidánsként működnek például a zöld teában lévő katekinek is (pl. EGCG).

A szervezet energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során ugyanis természetes módon keletkeznek ún. szabad gyökök (káros hatású, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák). Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják, azonban bizonyos helyzetekben (stressz, betegség stb.) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni.

Kedvező hatásai

  • Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől
  • Csökkenti a rák kockázatát
  • Sérüléseket követően gyorsabb a sebek gyógyulása, a csontok forrása és az izmok regenerálódása
  • Megújítja a szervezet E-vitamin tartalékait
  • Javítja a vas felszívódását

A C-vitamin interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő bioflavonoidok fokozzák a C-vitamin felszívódását. A bioflavonoidok a C-vitaminnal együtt szedve szinergikus hatást fejtenek ki, vagyis erősítik egymás hatását: baktériumölő és keringésserkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet, megakadályozzák a fogínyvérzést, segítenek az ödéma kezelésében, és hasznosak sportsérülések esetén, mivel a vérzést mérséklik és fájdalomcsillapító hatásúak.

C-vitamin

A táplálékkiegészítőként bevitt nagy mennyiségű C-vitamin csökkentheti a réz metabolizmusát, viszont jelentősen fokozza a vas felszívódását és anyagcseréjét.

A C-vitamin fontos szerepet tölt be az oxidáció fékezésében. Közismert antioxidánsként az E-vitaminnal és a béta-karotinnal együttesen hatékonyan védi a terhelés alatt álló szervezet immunrendszerét.

A szervezetben lévő nagy mennyiségű A-vitamin kevésbé káros, ha a szervezetben jelen van könnyen elérhető C-vitamin. A C-vitamin az E-vitamin újraképződésében is részt vesz, és a tapasztalatok szerint ez a két vitamin jól kiegészíti egymást antioxidánsként.

Megelőzés és a hiánya

A szív-és érrendszeri betegségek legtöbb formája, az ízületi betegségek, a rák, egyes szembetegségek, pajzsmirigybetegségek, májbetegségek, valamint tüdőbetegségek esetén különösen érdemes odafigyelni a C-vitamin rendszeres bevitelére. Az öregedés folyamata pedig önmagában figyelmet igényel. Ezek mellett a C-vitamin étrend-kiegészítőként való szedése hasznos lehet még a következő betegségek megelőzésében és kezelésében:

  • Pattanások
  • Alkoholizmus
  • Alzheimer-kór
  • Asztma
  • Autizmus
  • Depresszió
  • Cukorbetegség
  • Parkinson-kór
  • Rossz sebgyógyulás
  • Gyakori megfázás vagy fertőzés
  • Tüdőbetegségek

A természetes forrásai

Kiváló C-vitamin-források például a következő zöldségek és gyümölcsök:

  • spenót
  • petrezselyem
  • homoktövis
  • brokkoli
  • sütőtök
  • paprika és paradicsom
  • eper, málna ésáfonya
  • narancs, citrom és grapfruit
  • karfiol
  • savanyú káposzta
  • kelbimbó

Fontos tudni, hogy a érzékeny a levegőre, a vízre és a hőre. A zöldségek C-vitamin-tartalmának mintegy 25%-a egyszerűen megsemmisül már néhány perces főzés vagy gőzölés során. Hasonló mértékű károsodás történik a zöldségek-gyümölcsök fagyasztásánál és kiolvasztásánál is. Ha hosszú ideig főzzük a zöldségeket vagy gyümölcsöket, a teljes C-vitamin-tartalom akár 50%-a is megsemmisül.

A C-vitamin bevitelének legjobb módja a friss és nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mivel csak így maximalizálható a ténylegesen bevitt C-vitamin tartalom mértéke. Mindig vegyük figyelembe, hogy az éretlen gyümölcsökben vagy zöldségekben jóval kevesebb C-vitamin található, mint az érettekben.

Túladagolása

Nagyon kevés olyan kutatás áll rendelkezésre, amely tanúsítaná a C-vitamin táplálékkiegészítőkből származó mérgezéses túladagolását, sőt, a természetes ételek formájában bevitt nagy mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás egyszerűn kizárt.

A nagy dózisú kiegészítők szedése ugyanakkor hasmenést okozhat (napi 5 gramm felett), illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét, de nem bizonyított, hogy a megnövekedett húgysavszint vesekövet okoz a szervezetben.

A C-vitamin elősegíti a növényi tápanyagokból származó vas felszívódását, ezért a nem vashiányos személyek inkább kerüljék a nagy dózisú C-vitamin kiegészítőket. Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy a túladagolásos kockázat kizárólag a táplálékkiegészítőkre vonatkozik, a természetes úton bevitt C-vitamin semmilyen mérgezéses tünetet nem okoz.

A C-vitamin napi szükséglete

A napi minimális C-vitamin szükségletünk egyénileg eltérő, és jelentősen változik az életkor, a nem és az egészségi állapot függvényében. A napi ajánlott C-vitamin-bevitel mértéke a következőképpen alakul:

  • 1-3 év: 15 milligramm
  • 4-8 év: 25 milligramm
  • Férfiak, 9-13 év: 45 milligramm
  • Férfiak, 14-18 év: 75 milligramm
  • Férfiak, 19 év felett: 90 milligramm
  • Nők, 9-13 év: 45 milligramm
  • Nők, 14-18 év: 65 milligramm
  • Nők, 19 év felett: 75 milligramm
  • Terhes nők, 18 év: 80 milligramm
  • Terhes nők, 19 év felett: 85 milligramm
  • Szoptató nők, 18 év: 115 milligramm
  • Szoptató nők, 19 év felett: 120 milligramm

Ezek a mennyiségek persze csak arra elengedőek, hogy ne alakuljon ki nálunk hiánybetegség. Minél nagyobb a szervezet terheltsége, fizikai aktivitása, annál nagyobb a vitamin- és ásványianyag-igénye. Ha erős védelmet akarunk, akkor mindenképpen érdemes nagyobb mennyiségben szedni C-vitamint, akár 1000-2000 milligramm formájában (főleg télen, amikor az immunrendszerünk általában legyengül).

Jó, ha olyan komplex C-vitamin-készítményt választunk, amely nem pusztán aszkorbinsavból áll, hanem flavonoidokat, heszperidint és rutint is tartalmaz. A C-vitamin ugyanis csak ezekkel együtt képes eredményesen felszívódni és hasznosulni.

A lényeg

Ha lehetséges, mindig a zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk a mesterséges étrendkiegészítőkkel szemben, mivel az azokban található C-vitamin hatékonyabban hasznosul a bioflavonoidoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak köszönhetően.

Miért próbáld ki mindenképpen a búzafűlevet?

Hogyan segíthet neked?

Nézd meg ezt a videót mindenképpen!

Megnézem!!!

Kövess minket az fb-n is:

Egészségesen Daganat Nélkül

Fontos!!

Iratkozz fel a hírlevelünkre te is!

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidrő

Legyél Egészséges!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

By | 2018-03-31T18:24:29+00:00 2018. március 31.|Categories: Alternatív kezelési mód, Egészség, Méregtelenítés|Tags: , , , | C-vitamin bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás