Az árpafűlé mint erős antioxidáns

Az árpafűlé mint erős antioxidáns

 

Az árpafűlé mint erős antioxidáns: Lenti tanulmányban árpafűlé párlatából előállított port vizsgáltak meg erősen toxikus oxidálódó vegyületekben, az árpafű antioxidáns hatásának tesztelése céljából.

Az oxidatív károsodást összefüggésbe hozták az öregedéssel, rákkal, HIV fertőzéssel és más immunhiányos betegséggel. Az oxidatív hatóanyagok az egészséges összetevőket toxikus állapotba hozzák.  Amikor a zsírok és olajok (lipidek) oxidálódnak, lebomlásuk során zsírsavak jönnek létre, reakcióba lépnek az aminosavakkal és fehérjékkel, veszélyeztetik az ember egészségét.  Ez a kutatás a glioxált vizsgálja, a cigaretta füstben megtalálható közismert, erős mutagént.  Az élő sejtek önvédelme az enzimeken és étrendi antioxidánsokon múlik.  Nagyszerű antioxidáns többek között a C-vitamin, a béta karotin és az E vitamin (alfa-tokoferol), de a növényekben még megannyi található.

Ebben a kísérletben a 2”-0-Glikozil Izovitexint  (egy izoflavonoid,  rövidített nevén egyszerűen 2”-0-GIV) vontak ki zsenge zöld árpa leveléből.  Azt a képességét mérték, képes-e megakadályozni zsírok keletkezését a glioxál lebomlása során. Összehasonlításképpen elvégezték a méréseket egy E vitamin fajtán, az a-tokoferolon is. Mindegyik antioxidáns jelenlétében megmérték a glioxál mennyiségét, mely három különböző zsírból (zsírsavból) alakult ki. Mindezt nem állatkísérletben, hanem in vitro, kémcsőben végezték, és az eredményeket legalább kétszer reprodukálták.

A 2”-0-GIV csaknem 70%-ban gátolta a glioxál keletkezését. Az  „Alfa-tokoferol nagyobb gátló hatást mutatott az alsóbb szinteken. Másfelől a 2”-0-GIV  jobb hatásfokúnak mutatkozott, mint az a-tokoferol a magasabb szinteken.  A nagyobb számú kettős kötéssel rendelkező  2”-0-GIV  hatásosabb a zsírsav észterek ellen, mint az a-tokoferol. Minél több kötéssel rendelkezik egy lipid, annál több oxidációs terméket produkál.  A maximális  gátlás  82% volt, amit a 2”-0-GIV –vel tudtak elérni.  Az izoflavonoidokról,  így a 2”-0-GIV-ről is, feltételeztek antioxidáns aktivitást, mert képesek a fémionokkal kelát képzésre és a szabad gyökök kisöprésére. „Ráadásul a flavonoidok összetevői – jelentések szerint – befolyásolnak több biológiai folyamatot is. Hepatotoxicitás  /májkárosodás/ ellenesek,  gyulladás ellenes hatásúak, allergia ellenesek, és vírus ellenes aktivitást mutatnak.”

A 2”-0-glikozil izovitexin gátló hatása és az a-tokoferol hatása genotoxikus glioxál képződésre lipid peroxidációs szerkezetben: T.Nishyama, Y.Hagiwara – T.Shibamoto. Környezetvédelmi Toxikológiai Tanszék, Californiai Egyetem, Davis. Publ.: Food Chemical Toxicity. Vol.32. No.11. pp. 1047-1051, 1994. Vesd össze az eredeti tanulmánnyal:  Újszerű antioxidáns izolálása zsenge zöldárpa leveléből. Agricultural and Food Chemistry. Vo, 40, pp. 1135-1

Forrás: Wikipedia

Olvasd el ez a cikket is:

Árpafűlé és fekélyek 

Kövess minket az fb-n is:

Egészségesen Daganat Nélkül

Fontos!!

Ezt olvasd el:

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Növekedést stimuláló faktor és teljes értékű táplálék

Immunműködés és növekedési hormon stimulálás

Klinikai vizsgálatok: Immunrendszer

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével

Élelmiszer adalékanyagok és növényvédő szerek ellenszerei

Klinikai Esettanulmányok: Ellenállóképesség és állóképesség

Immunműködés – immunerősítés

Klinikai kísérleti tanulmányok búzafűlével 2.

Iratkozz fel a hírlevelünkre te is!

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidrő

Legyél Egészséges!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

Szerző | 2017-10-03T17:05:32+00:00 2016. június 15.|Kategóriák: Árpafűlé| Az árpafűlé mint erős antioxidáns bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás