7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek

A lisztet nehezen lehet elkerülni. Ott van a reggeli pirítósban, a palacsintában. Az ebédben is tészta vagy rántás formájában. És a vacsorában is megtalálhatod például a kenyérben.

A lisztet a szemek finom porrá történő őrlésével állítják elő. És ez a por nem csupán a kenyér és a zsemle alapja, hanem a feldolgozott élelmiszereké is, a gabonafélékben, a süteményekben, a pizza tésztában, és a fagylalttölcsérben is ott van.

Ahogyan a liszt tartalmú ételek iránti étvágy megnőtt,a táplálkozással összefüggő betegségek, például az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség előfordulása is megemelkedett. Véletlen egybeesés lenne? Sok táplálkozási szakértő ezt nem így gondolja. Amikor megfigyelik az élelmiszerválasztást és a betegséget összekötő bizonyítékokat, mindenütt láthatják a fehér, poros ujjlenyomatokat.

“A transzzsírok nagyrészt az élelmiszerellátásból származnak” – mondja David Ludwig, MD, PhD, a Newbond Foundation Obesity Prevention Center igazgatója a Boston Children’s Hospitalben. “A finomított szénhidrátok, köztük a finomított gabona, befolyásolják a fejlett nyugat étkezését.

A liszt kezdettől fogva zseniális ötlet volt egy bosszantó probléma miatt. A magok bőségesek voltak, de a kemény külső héj megnehezítette a magok rágását és emésztését. A korai emberek kövekkel összezúzták a külső rétegeket, hogy a finom belsőhöz hozzájussanak. Az eredmény – durva por – az első teljes kiőrlésű liszt volt.

A hátránya: A magok azőrlés után sajnos gyorsan el kezdtek avasodni. Az 1800-as évek végén az ipari termelés fellendülésével a gépek elkezdték meghántolni, és nagyon finomra őrölni a magokat . Így született meg az általános célú fehér liszt – számos egészségügyi problémával együtt.

Kemény felépítésük miatt a szemek elrejtik a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a fitonutrienseket és a rostokat. De amikor a gépekkel a magokat lisztté őrölik, akkor megmarad bennea keményítő, amely képes pusztítani a testet. Ez igaz még a teljes kiőrlésű lisztre is.

7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek

A finomított liszttel kapcsolatos problémák

A liszttel, szemben az egész szemekkel, könnyű túlenni magunkat, mert a legtöbb lisztalapú élelmiszer kevés rágást igényel. “Sokkal könnyebb túlfogyasztani minden olyan ételt, ahol a rágás, emésztés vagy szétválasztás munkáját elvégezzük” – mondja Julie Starkel, MS, MBA, RD táplálkozási szakértő.

A túlzásba vitt lisztfogyasztás számos problémát okozhat a szervezetben, többek között:

7 negatív hatása a finomított lisztnek: Vércukor problémák

A finomított lisztet a szervezeted gyorsabban megemészti, mint a teljeskiőrlésű lisztet. Mivel gyorsabban megemészted, hamar megemeli a vércukorszinted, amitől az inzulin szinted is megemelkedik.

Az eredmény? Két órával később éhes vagy, és kialakulhat az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség is. “A teljeskiőrlésű gabona és a finomított liszt között a legnagyobb különbség a glikémiás indexhez kapcsolódik, ez azt jelenti, hogy a testedaz „üzemanyagot” tüzelőanyaggá vagy glükózzá alakítja” – mondja Gerard Mullin, MD, FACN, a JohnsHopkins Kórház gasztroenterológiaiosztályának igazgatója.

A búzalisztből készült ételek különösen károsak. A búzában lévő szénhidrát, az úgynevezett amilopektin. Ez könnyebben hat avércukorszintre, mint bármely más szénhidrát. Két szelet kenyér,ami búzából készült, magasabbra megemeli a vércukorszintet, mint hat teáskanál asztali cukor.

“Ha gonosz tudósok lennénk, és azt mondanánk:” Alkossuk meg a legtökéletesebb mérget, “akkor aza búza lenne”, mondja William Davis, megelőző kardiológus.

7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek: Gyulladás

Azok a diéták, amik sok gabonafélét tartalmaznak, gyulladást okoznak. Amikor a vércukorszint megemelkedik, a glükóz kezd termelődni a vérben. Amikor a glükóz a vérben van, a közeli fehérjékhez kapcsolódik. Az eredmény egy kémiai reakció, amelyet glikációnak neveznek, és amely gyulladásos folyamatokban játszik szerepet,a szürkehályogtól az ízületi gyulladásig és a szívbetegségig.

7 negatív hatása a finomított lisztnek: Étel utáni sóvárgás.

Az elmúlt 50 év során a nagyszüleink gabonáit már modern, magas hozamú növények váltották fel, amelyek több magot termelnek és gyorsabban nőnek. Az eredmény egy nagy táplálkozási probléma, állítja Davis: “Az agrárgenetikusok soha nem kérdezték, hogy ezek az új búzafajták alkalmasak-e emberi fogyasztásra.Biztonságukat soha nem tesztelték.”

A modern búza egyik legnagyobb változása az, hogy a gliadin módosított formáját tartalmazza, amely a búzagluténben megtalálható fehérje. A gliadin jó érzést kelt az agyban azáltal, hogy olyan anyaggá alakul át, amely áthalad a vér-agy gáton, és kötődik az agy opiát receptoraihoz. “A gliadin nagyon elme -aktív vegyület, amely növeli az emberek étvágyát” – mondja Davis. “Az emberek átlagosan plusz 400 kalóriát fogyasztanak naponta, amikor búzát fogyasztanak, köszönhetően a gliadin étvágy-stimuláló hatásainak.”

A kutatások azt mutatják, hogy a szervezet a magas glikémiás indexű ételek jelenlétében a tápanyagokat a zsír tárolására fordítja. 2004-ben Ludwig és a Harvard munkatársai egy tanulmányt készítettek, melyet a Lancet folyóiratban publikáltak, amelyben patkányokat azonos tápanyagokkal táplálták, csak a keményítő tartalmuk volt eltérő. A vizsgálat végén mindkét csoportban a patkányok nagyjából ugyanakkora súlyúak voltak, ám a magas glikémiás étrendet fogyasztók 71 százalékkal több zsírt tartalmaztak, mint az alacsony glikémiás indexű csoport.

7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek

7 negatív hatása a finomított lisztnek: GI rendellenességek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magokban lévő lektinekgyulladást okoznak a bélcsatornában, és sejtek közötti repedéseket hoznak létre. Továbbá, ha a liszt finomított, a rostok80 százaléka elvész, és a bél egészsége károsodik. “A rost nélkülilisztgyors felszívódású szénhidrátokból áll, ami rosszat tesz a bélnek ” – mondja Kathie Swift, MS, RD, a The InsideTract társelőadója. Ráadásul a rostok segítik az emésztést, és támogatják a szervezet kritikusan fontos méregtelenítő folyamatait, amelyek szintén szerepet játszanak a magas koleszterinszint és gyulladások megelőzésében.

Élelmiszerallergia / Intolerancia.

A búza az élelmiszer-allergiák és intoleranciák egyik legnagyobb étrendi aktiválója. Míg a pontos okok nem világosak, sok szakértő a modern búzafajták magasabb gluténtartalmát okolja. A gluténtől a tészta több levegőt tartalmaz ezért lágyabb lesz, ami miatt a kenyér is sokkal puhább lesz. Mivel mindenki a puha kenyeret szereti, ezért a búzát ma már úgy állítják elő, hogy több glutént tartalmazzon, mint valaha.

Sav-alkáli egyensúlytalanság.

A testnek bonyolult ellenőrzési és egyensúlyi rendszere van, amellyel a pH-értékét folyamatosan 7,4 savassági szintentartrja. A savas ételek fogyasztása (pl. a gabonákból készültek) a testet arra készteti, hogy vonja ki a kalciumot a csontokból, hogy egyenletes szinten tartsa a PH értéket. Amikor a kutatók megvizsgálták, hogyan hatott több mint 500 nő étrendje a csontsűrűségükre, úgy találták, hogy a finomított gabonafélékben gazdag, valamint tápanyagokban szegény ételekettartalmazó diéta, szorosankapcsolódik a csontkárosodáshoz.

A rendkívül savas táplálék a sejtesvitalitást és immunitását is csökkenti, ígyveszélyezteti a krónikus betegségeket. “A gabonák az egyetlen növényi élelmiszerek, amelyek savas melléktermékeket hoznak létre” – mondja Davis. “A búza a kénsav egyik legjellemzőbb forrása. Ez egy erős alkotórész, amely gyorsan leküzdi a lúgos bázisok semlegesítő hatásait.”

Miért próbáld ki mindenképpen a búzafűlevet?

Hogyan segíthet neked?

Nézd meg ezt a videót mindenképpen!

Megnézem!!!

Kövess minket az fb-n is:

Egészségesen Daganat Nélkül

Fontos!!

Iratkozz fel a hírlevelünkre te is!

Az itt megadott kezelési információ nem az Legyél Egészséges Kft. hivatalos politikája, és nem orvosi tanácsot jelent az orvos szakértelme és megítélése helyett. Célja, hogy te és családod tájékozott döntéseket hozhasson orvosoddal együtt. Kezelőorvosodnak lehet rá oka arra, hogy az általános kezelési lehetőségektől eltérő kezelési tervet javasoljon. Ne habozz kérdezni a kezelési lehetőségeidrő

Legyél Egészséges!

Krizsán Tamás

Krizsán Tamás

By | 2018-03-25T07:34:51+00:00 2018. március 25.|Categories: A daganat kiváltó okai, Érdekességek|Tags: , , | 7 negatív hatása a finomított lisztnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás